Κάιρο…Ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν των πυραμίδων

Το Κάιρο, είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής. Διασχίζεται από τον ποταμό Νείλο και η αραβική επίσημη ονομασία της πόλης είναι Αλ-Καχίρα που σημαίνει Κατακτητής ή Νικητής. Το Κάιρο ιδρύθηκε από τον 10ο αιώνα από την δυναστεία των Φατιμίδων, και από τους πρώτους Φαραώ μέχρι τον κάθε πρόεδρο του Καϊρου, κάθε ηγέτης της Αιγύπτου αφήνει

το δικό του στίγμα στην πόλη, κάνοντας τις βόλτες σε αυτήν να ισοδυναμούν με ταξίδι στο χρόνο και τους πολιτισμούς.

Η περιήγησή μας ξεκινάει φυσικά, 20 χιλιόμετρα νότια του Καϊρου, από την πεδιάδα της Γκίζας, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ θα θαυμάσετε μερικά από τα εντυπωσιακότερα μνημεία του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού, όπου στην πραγματικότητα υπήρξε η νεκρόπολη των Φαραώ και αντανακλά το μεγαλείο του πολιτισμού εκείνης της περιόδου. Η περιήγηση στις πυραμίδες ξεκινά με τη διασημότερη και μεγαλύτερη πυραμίδα του Χέοπος, η οποία είναι και η παλαιότερη των τριών πυραμίδων της περιοχής. Κατασκευάστηκε το 2650 π.Χ. και το ύψος της φτάνει τα 146,5 μέτρα. Έχει όγκο 2.521.000 κυβικά μέτρα, καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων και το υπολογιζόμενο βάρος της φτάνει στους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Για την κατασκευή της χρειάστηκαν 30 χρόνια και αρκετές χιλιάδες εργάτες και προοριζόταν για ταφικό μνημείο της τέταρτης δυναστείας των Φαραώ. Συμπεριλαμβανόταν στα επτά θαύματα του κόσμου και το μνημείο σήμερα συγκινεί τους επισκέπτες της Αιγύπτου για το μεγαλείο και την τεχνική του. Το εσωτερικό της ήταν λαβύρινθος από διαδρόμους και δωματιάκια, που εμπόδιζαν την εύκολη διείσδυση στον κυρίως χώρο, όπου βρισκόταν η σαρκοφάγος του Φαραώ. Ο χώρος αυτός είχε ύψος 5 μέτρα, πλάτος 5,34 μέτρα και ύψος 10,33 μέτρα.

Η πυραμίδα του Χεφρήνου, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από της πυραμίδες της Γκίζας. Η πυραμίδα έχει μήκος βάσης 215,5 μέτρα, και ύψος 136,4 μέτρα και έχει χτιστεί 10 μέτρα πάνω από την πυραμίδα του Χέοπα κάτι που την κάνει να φαίνεται πιο ψηλή. Έχει φτιαχτεί από ογκόλιθους ασβεστόλιθου και είναι η καλύτερα διατηρημένη. Δύο είσοδοι οδηγούν στον ταφικό θάλαμο, μία στη πρόσοψη της πυραμίδας και μία στη βάση της.

Η πυραμίδα του Μυκερίνου, είναι η μικρότερη από όλες με μήκος 108 μέτρα η κάθε πλευρά και ύψος 62 μέτρων και είναι χτισμένη στα νοτιοδυτικά των άλλων. Είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και γρανίτη. Σήμερα διατηρεί τους αρχικούς αναβαθμούς από ροζ γρανίτη από το Ασουάν που έντυναν τη βάση της πυραμίδας.

Ένα επιπλέον μνημείο που χαρακτηρίζει την περιοχή είναι το γλυπτό της μεγάλης Σφίγγας, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιότερα και συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο σύμπλεγμα της νεκρόπολης. Το άγαλμα απεικονίζει μία Σφίγγα, μυθολογικό πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου, σε καθήμενη στάση. Με μήκος 73,5 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και ύψος 20,2 μέτρα, αποτελεί το μεγαλύτερο μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο.

Αν και φαίνονται κοντά η μία στην άλλη, η απόσταση μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλη και ιδιαίτερα κουραστική αν περπατάτε κάτω από τον καυτό ήλιο. Η πιο ξεκούραστη επιλογή για είναι οι ιππήλατες άμαξες για να κάνετε τον γύρο των μνημείων.

Η επαφή με την αρχαία Αίγυπτο θα μείνει ανολοκλήρωτη χωρίς μία βόλτα στο Αιγυπτιακό μουσείο, στο κέντρο του Καϊρου. Το μουσείο συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων της υφηλίου. Οι δύο όροφοι του μουσείου φιλοξενούν εκτεταμένες συλλογές παπύρων, νομισμάτων και αντικειμένων καθημερινής χρήσης, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν κτερίσματα που βρέθηκαν σε ταφικές ανασκαφές. Τα σημαντικότερα από αυτά προέρχονται από την ανασκαφή ενός από τους σημαντικότερους τάφους στην παγκόσμια ιστορία, του βασιλιά Τουταγχαμών. Όπλα, αγγεία αγάλματα, χρυσαφικά, και η πασίγνωστη χρυσή μάσκα βάρους 11 κιλών, αποτελούν σήμα κατατεθέν του μουσείου. Εντυπωσιακά είναι και τα εκθέματα των μουμιοποιημένων βασιλιάδων όπως ο Ραμσής ο τρίτος, ο Αμενοτέπ ο τρίτος, ο Σνεφερού και η Νεφερτίτη. Ο αριθμός των θησαυρών του μοιάζει εξωπραγματικός και σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα