«Φρούριο» ο τάφος της Αμφίπολης

Συνεχίζεται το ενδιαφέρον των διεθνών media για την εξέλιξη των ανασκαφών στην Αμφίπολη. Στα ενδότερα του ταφικού μνημείου του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, να «εισέλθει» το National Geographic Ισπανίας αλλά δεν του επετράπηκε τελικά να καταγράψει την πορεία της αρχαιολογικής σκαπάνης.

΄Οπως μαθαίνουμε, οι συνεργάτες του διεθνούς δικτύου δεν πήραν αρνητική απάντηση μόνο στο αίτημά τους να

καταγράψουν την εξέλιξη των ανασκαφών εντός των εσωτερικών χώρων του μνημείου αλλά και εντός του εξωτερικού περιβόλου – μέσα όπως από την περίφραξη που έχει τοποθετηθεί.

«Δεν θα διακινδυνεύαμε με κανένα τρόπο την ασφαλή συνέχιση των ανασκαφών», σχολιάζουν σχετικά κύκλοι της διεπιστημονικής ομάδας της ανασκαφής υπό την επίβλεψη της προϊσταμένης της ΚΗ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνας Περιστέρη.

Εν τω μεταξύ, ενισχύεται η αστυνομική φρούρηση στον αρχαιολογικό χώρο των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, στη Μεσολακκιά Σερρών.

Την ενίσχυση της φρούρησης ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας και ο υπουργός είπε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως είναι απαραίτητη η ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης, καθώς το ενδιαφέρον για την εν λόγω ανασκαφή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και η κοινή γνώμη ζητούν συνεχή ενημέρωση και περιμένουν με αγωνία να μάθουν ποιος, ποια ή ποιοι έχουν ταφεί στον τύμβο.

Tην ίδια ώρα, με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Alpha, ο γάλλος αρχιτέκτονας της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής, Τόνι Κοζέλι, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Αμφίπολη «τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά». Ο κ. Κοζέλι, ο οποίος μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου, είχε επισκεφθεί πριν από ένα χρόνο την Αμφίπολη, αφού είχε προσκληθεί από την Κατερίνα Περιστέρη.

Όπως δηλώνει για την εμπειρία που έζησε κοντά στον αρχαίο τάφο, «είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα