Πιο κοντά σε φοροελαφρύνσεις και μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

«Οι συζητήσεις που είχαμε τις τελευταίες τρεις ημέρες με τον κ. Χαρδούβελη και την ομάδα του αποδείχθηκαν χρήσιμες και εποικοδομητικές για να εντοπίσουμε θέματα στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος και προσδοκούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις στην Αθήνα στο πλαίσιο του κανονικού ελέγχου».

Αυτά δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν στην τρόικα μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Ανώτατη κυβερνητική

πηγή, αναφερόμενη στις πολύωρες επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Η συνάντηση στο Παρίσι ήταν μια προκαταρκτική συνάντηση, για πρώτη φορά, και ο λόγος είναι απλός: Το προηγούμενο review ξεκίνησε Σεπτέμβρη και έληξε 1η Αυγούστου, που έγινε η εκταμίευση».

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε το επόμενο review να κρατήσει 11 μήνες. Θέλουμε να επιταχύνουμε και ο διάλογος είναι ο τρόπος, μαθαίνεις τι σκέφτεται η άλλη πλευρά και τι σκέφτεσαι εσύ».

«Μιλήσαμε για όλα και είμαστε στο ξεκίνημα. Κανονίσαμε να έρθουν στο τέλος του μήνα», τόνισε.

Στο ερώτημα αν ετέθη από την κυβέρνηση το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, η ίδια πηγή είπε: «Φυσικά και ετέθη. Τα ανοίξαμε όλα, δεν μπορώ να σας πω την απάντηση, σε κάποια ήταν εύκολα, πιο σαφής, σε άλλα πιο δύσκολα και σε άλλα στη μέση. Υπήρχε μια συμμετρία στη συζήτηση». Και σημείωσε «οι φοροελαφρύνσεις μπαίνουν στο πλαίσιο του budget. Καταλαβαίνουν απόλυτα τις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος και ότι αναζητεί την ελπίδα».

Η ανώτατη κυβερνητική πηγή είπε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ετέθη και το ζήτημα της αύξησης του αριθμού των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.

Στο ερώτημα αν επικρατεί αισιοδοξία για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων στην αξιολόγηση που θα συνεχιστεί στην Αθήνα, η ίδια πηγή σχολίασε:

«Μέχρι τέλος Αυγούστου υπήρχε μια γκάμα 542 δράσεων. Έχουμε πάρει το ‘πράσινο φως’ για το 50%. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε κάνει κι άλλα, αλλά εκείνοι δεν μπόρεσαν ακόμη να το πιστοποιήσουν. Όταν έρθουν στην Αθήνα θέλουμε να έχουμε πάει σε υψηλό ποσοστό».

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα κομβικό θέμα για να αποδεσμευθεί ρευστότητα για τις υγιείς επιχειρήσεις. «Έγινε μεγάλη κουβέντα. Πήγε πολύ καλά και πιστεύω δείξαμε στην πλευρά των δανειστών ότι είναι δικό μας το πρόβλημα και θέλουμε να το λύσουμε», επισήμανε η ίδια πηγή.

Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, τόνισε ότι «στόχος είναι τα στόχος τα 3,2 δισ.» και πως «οι αλλαγές θα είναι σύμφωνες με τον στόχο».

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα του χρέους ανέφερε ότι «θα ανοίξει κάποια στιγμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα