Ευρωπαϊκή Ένωση: Κόψτε από παντού αλλά… δώστε λεφτά για την Άμυνα!

Ο Σουηδός στρατηγός και κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαικής Στρατιωτικής Επιτροπής , Χακάν Σαιρέν σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες είπε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα και να συνεργαστούν πιο στενά στον τομέα της Άμυνας.

Διαβάστε τις δηλώσεις του και την λυση που προτείνει για την Ευρώπη.

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι σε θέση να συντηρούν βασικά κομμάτια των ενόπλων δυνάμεών τους σε λίγα χρόνια, όπως ειναι αυτος της αεροπορίας, αν δεν ξοδέψουν περισσότερα και αν

δεν συνεργαστούν πιο στενά για την άμυνα, δηλωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος της ΕΕ.

Στην ομιλία του ο Hakan Syren, ένας Σουηδός στρατηγός ο οποίος προεδρεύει της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, το ανώτατο στρατιωτικό όργανο του μπλοκ, δήλωσε οτι η αύξηση του κόστους, η αναποτελεσματικότητα και οι περικοπές του προϋπολογισμού έχουν φέρει την Ευρωπαϊκή Άμυνα σε κρίσιμο σημείο.

Στο σεμινάριο στις Βρυξέλλες που οργάνωσε η Κυπρος ο Syren δηλωσε οτι «Οι στρατιωτικές δυνατότητες των κράτων μελων της ΕΕ βρίσκονται σε σταθερή καθοδική κλίση.»

Πολλά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μειώση δραματικά τις αμυντικές τους δαπάνες, ως μέρος των μέτρων που τους έχουν επιβληθεί από την οικονομική κρίση, η οποία έχει βυθίσει την ευρωζώνη σε αναταραχή. Μόνο κάποια ευρωπαϊκα μελη του ΝΑΤΟ δαπανούν 2% της οικονομικής παραγωγής τους στην άμυνα δηλαδή τον στόχο της συμμαχίας.

Ο Syren τόνισε οτι οι αμυντικές περικοπές έχουν επιδεινώσει άλλα προβλήματα. Για παραδειγμα κάποια κράτη μέλη της ΕΕ δαπάνησαν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους αναποτελεσματικά, δημιουργώντας πλεονάζουσα παραγωγικότητα σε ορισμένους τομείς, παραλείποντας όμως να επενδύσουν σε «κρίσιμες ελλείψεις». Σε άλλους τομείς, είπε, απλως εξέθεσαν την Ευρωπη στον κινδυνο της στρατιωτικης περιθωριοποιησης.

Αποκάλεσε ντροπή το γεγονος οτι προβλήματα σε ευρωπαικές ελλείψεις όπως στον τομέα της κατασκοπείας, στα τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και στον ανεφοδιασμό αέρος -αερος δεν έχουν ακομη λυθεί.

Ανέφερε το υψηλό κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων ως άλλη μια πίεση στις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στρατεύματα με τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν και μερικές έλαβαν μέρος στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη πέρυσι.

ΜΑΤΑΙΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Εμπειρογνώμονες Άμυνας κατηγορούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κάνουν τα πραγματα πιο δυσκολα παραγγελνωντας στρατιωτικό εξοπλισμό με εθνικές προδιαγραφές και όχι ένα πανευρωπαϊκό σύστημα.

Ο Syren δήλωσε ότι η συγχώνευση που συζητείται από την γαλλο-γερμανική EADS και τα Βρετανικα BAE Systems, θα μπορούσε να δημιουργήσει ενα γιγαντα παγκοσμιων διαστασεων στον τομεα της Αμυνας με πωλήσεις που θα φτανουν τα 93 δισεκατομμυρία δολαρια, και θα ήταν «ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς ενα πανευρωπαικο, ακομη και προς ενα παγκόσμιο σύστημα.

Πριν από τρία χρόνια, το ετήσιο σύνολο των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ ήταν κάπου στα 200 δισ. ευρώ (260.000 εκατομμύρια δολάρια) και

Keywords
Τυχαία Θέματα