«Ρήτρα αστοχίας» η νέα απαίτηση της Τρόικας

Mε «ρήτρα αστοχίας» φαίνεται ότι επιθυμεί η τρόικα να δεσμεύσει την ελληνική  κυβέρνηση, προκειμένου να «κλείσει» το νέο πακέτο μέτρων, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών..Η ρήτρα θεωρείται ως μια αξιόπιστη λύση σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι όποιες παρεμβάσεις στο τέλος του 2013.

Στην ουσία οι ξένοι εμπειρογνώμονες ζητούν ένα «μαξιλάρι» μέτρων,βάσει ενός «conditionality plan»,τα οποία θα προέρχονται από το σκληρό

πυρήνα περικοπών,ήτοι από μισθούς και συντάξεις. Πάντως όλα θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Euroworking Group.

Έτσι,περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα αποτελέσουν «ρήτρα αιρεσιμότητας» για τα επισφαλή μέτρα, την οποία διαπραγματεύεται το ΥΠΟΙΚ με την τρόικα για να «κλείσει» το πακέτο.Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ανέφερ ότι το σχέδιο το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα προβλέπει ότι τα λεγόμενα «soft» μέτρα, δηλαδή οι παρεμβάσεις σε ΟΤΑ, άμυνα, παιδεία, υγεία που αμφισβητεί η τρόικα θα έχουν μία «ρήτρα αιρεσιμότητας» η οποία, σύμφωνα με το ίδιος στέλεχος, θα υποχρεώνει την Ελλάδα, σε περίπτωση που το 2013, το πρωτογενές της αποτέλεσμα αποκλίνει των στόχων να λάβει ισόποσα πρόσθετα μέτρα (την 1/1/2014) από τον πυρήνα των «σκληρών περικοπών» στις οποίες περιλαμβάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι συνεχείς τις επόμενες ημέρες με χρονικό ορόσημο το Euro Working Group στο οποίο οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα περιμένουν από τον αρμόδιο πρόεδρο του ΣΟΕ, Πάνο Τσακλόγλου να τους παρουσιάσει αναλυτικά το πακέτο των μέτρων (11,5 δισ. ευρώ+2 δισ. ευρώ αύξησης φόρων) αλλά και ολόκληρο το σχέδιο των conditionalities.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα επικεντρώνονται στα εκκρεμή διαρθρωτικά μέτρα. Οι εμπειρογνώμονες ζητούν λεπτομερή στοιχεία για την απόδοση των μέτρων από κάθε υπουργείο και εάν αυτά τα στοιχεία βρεθούν είναι διατεθειμένοι να τα εγκρίνουν.Ερωτηθείς εάν τα υπουργεία συνεισφέρουν στην προσπάθεια, απάντησε ότι υπάρχει επαφή με τα υπουργεία και ελπίζει να συνεισφέρουν περισσότερο.

Πηγή: axiaplus.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα