Επίσκεψη Μέρκελ – Στήριξη ναι, δέσμευση όχι

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να έστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση, δεν ανέλαβε όμως και δεσμεύσεις για τα αιτήματα της Αθήνας, όπως η καταβολή της επόμενης δόσης και η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι

η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» και παρέπεμψε στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Νοεμβρίου για τις μελλοντικές αποφάσεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Παράλληλα, Έλληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες έθεσαν στη γερμανίδα καγκελάριο την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μέρκελ, δεσμεύθηκε να μεταφέρει στην τρόικα τη θέση του ΣΕΒ ότι δηλαδή δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, ούτε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, αφού τα ήδη ληφθέντα μέτρα έχουν εξασφαλίσει «ευελιξία» στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και υπογράμμισε πως η επίσκεψη Μέρκελ αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σπάει τη διεθνή απομόνωση. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη για τις συνομιλίες του με την γερμανίδα καγκελάριο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων.

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να οριστικοποιηθεί το πακέτο των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στη σύνοδο να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση και την καταβολή της δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι το θέμα της επιμήκυνσης βρίσκεται στο τραπέζι, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα με την επιμήκυνση είναι ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα». Εκτίμησε, τέλος, ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μέσα Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα