«Εκτός στόχου η επαναγορά του χρέους»

Το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας για επαναγορά δεκάδων δισεκατομμυρίων κρατικού χρέους – που ζητούν οι επίσημοι πιστωτές της χώρας σε αντάλλαγμα της νέας βοήθειας- δεν κατάφερε να ανταποκριθείς τις προσδοκίες του στόχου με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα

με δημοσίευμα του DowJonesNewswires, πρόσωπα με γνώση των λεπτομερειών της συμφωνίας, δήλωσαν την Κυριακή πως η Ελλάδα εξετάζει να ξανανοίξει το πρόγραμμα επαναγοράς τη Δευτέρα – τρεις ημέρες μετά το κλείσιμό του – σε μια προσπάθεια να προσελκύσει βελτιωμένες προσφορές από τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν περίπου το ένα τρίτο των ελληνικών ομολόγων και έχουν δεσμευτεί να στηρίξουν πλήρως το πρόγραμμα – διαθέτουν ακόμα περί τα 4 με 5 δις. ευρώ από αυτά τα ομόλογα, επαρκές ποσό για να καλυφθεί το κενό.

Όπως σημειώνει στο δημοσίευμά του το DowJonesNewsires, την Παρασκευή έληξε μετά από μια εβδομάδα η προθεσμία για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από το οποίο η Ελλάδα φιλοδοξούσε πως θα απαλλαχτεί από περίπου 30 δις. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο μισό χρέος των 62 δις. ευρώ που βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών πιστωτών της χώρας).

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών τίτλων της Ελλάδας προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την χώρα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το πρόγραμμα επαναγοράς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη, όποτε και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν για την εκταμίευση ή μη της επόμενης ελληνικής δόσης.

Σύμφωνα όπως με άτομα προσκείμενα στη συμφωνία, μέχρι την Παρασκευή, η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές από 26-28 δισ. ευρώ

Πηγή:www.capital.gr

.

Keywords
Τυχαία Θέματα