Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική

Υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τόσο για τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης του τοπίου. Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος δήλωσε με βεβαιότητα ότι «το κομμάτι, στο οποίο θα γίνει επιφανειακή εξόρυξη, θα μετατραπεί σε κρανίου τόπος».

Ο μελετητής του ΙΓΜΕ Σπύρος Σαμπατακάκης υποστήριξε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ δεν είναι

ικανή να προστατεύσει τους υδατικούς πόρους και είπε ότι η σχετική Οδηγία 2060 είναι τυπική και δεν μπαίνει στην ουσία της προστασίας των νερών. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι «επαφίεται στον πατριωτισμό των εταιρειών εάν τα νερά που θα μετατίθενται θα είναι συμβατά με τους υπάρχοντες υδατικούς πόρους».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και ερευνητής του CERN Χρήστος Ελευθεριάδης εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για τις συνέπειες στους υδατικούς πόρους, την αέρια ρύπανση, την καταστροφή των δασών, την καταστροφή του επιφανειακού εδάφους και τα τεράστια φράγματα με βιομηχανικά λύματα σε μια περιοχή και χώρα με υψηλή σεισμικότητα και ρήγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα