Έφτασε η ώρα για τις Πανελλήνιες – Οδηγίες προς υποψηφίους

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για τους πάνω από 100.000 φετινούς υποψήφιους (όλων των κατηγοριών), στην τελική πορεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες προσφέρονται 70.000 θέσεις.

Οι πανελλαδικές ξεκινούν αύριο Τετάρτη 28 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής

Γλώσσας και λήγουν σε ό,τι αφορά τα μαθήματα των Γενικών Λυκείων στις 12 Ιουνίου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Συμβουλές για τους εξεταζόμενους

Οι υποψήφιοι οφείλουν να προσέρχονται στην αίθουσα εξέτασης έως τις 08.00 το πρωί, καθώς οι εξετάσεις ξεκινούν στις 08.30. Μόνο στα Ισπανικά στα οποία θα εξετασθούν στις 30/6, η εξέταση θα αρχίσει στις 16.00 και η ώρα προσέλευσης θα είναι 15.30.

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν πολύ καλό καταμερισμό χρόνου, καθώς η εξέταση διαρκεί τρεις ώρες και μετά την παρέλευσή τους δεν έχουν το δικαίωμα διορθώσεων ή προσθηκών στα όσα έχουν ήδη γράψει. Τα μοναδικά μαθήματα που διαρκούν περισσότερο είναι αυτά των Σχεδίων -Ελεύθερου και Γραμμικού- που είναι έξι ώρες. Να σημειωθεί ότι ο Έλεγχος Μουσικών Ικανοτήτων διαρκεί περί τα 20 λεπτά.

Οι υποψήφιοι οφείλουν να φέρουν μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου, μπλε στιλό, γομολάστιχα και τα απαραίτητα όργανα (π.χ. διαβήτης) για το μάθημα. Δεν επιτρέπονται κινητό τηλέφωνο (ενεργοποιημένο ή μη), διορθωτικό (blanco) και αριθμομηχανή, ενώ επιτρέπεται ένα μπουκάλι νερό.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 21 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από τις 23 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Το Υπουργείο Παιδείας συμβουλεύει τους υποψηφίους:

- να γνωρίζουν ακριβώς το εξεταστικό κέντρο στο οποίο εξετάζονται καθώς και την ακριβή διεύθυνση, ώστε να είναι έγκαιρα παρόντες, για να μη χάσουν την εξέτασή τους.

- να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου που έχουν πάρει από τα λύκειά τους.

- κατά την ώρα εξέτασης να ακολουθούν τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, για να μη διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.

Πάνω 9.042 ερωτήματα στην Τράπεζα Θεμάτων

Στο μεταξύ, συνολικά 9.042 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ τάξης σε όλους τους τύπους λυκείων, στη μορφή με την οποία θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις, περιλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Η Τράπεζα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα παραμένει ανοικτή συνεχώς στην ηλεκτρονική σελίδα exams-repo.cti.gr.

H Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) περιλαμβάνει θέματα για τις προαγωγικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2013 -14 της Α ́ τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ΕΠΑΛ, Ημερήσιων και Εσπερινών, της Α ́ τάξης των Καλλιτεχνικών, Μουσικών και Εκκλησιαστικών Λυκείων, καθώς και της Β’ τάξης των Εσπερινών ΓΕΛ.

Από αυτά θα τεθεί το 50% των θεμάτων στα εξεταζόμενα μαθήματα, όπως αυτά προσδιορίζονται στον ν. 4186/2013 και στον ν. 4264/2014.

Τα θέματα είναι κατηγοριοποιημένα ανά:

α) τύπο λυκείου

β) τάξη και

γ) μάθημα.

Σε κάθε τύπο λυκείου και τάξη, επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο μάθημα, εμφανίζονται σε λίστα τα θέματα, με την κωδική τους ονομασία και το αρχείο τύπου PDF που τα συνοδεύει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προβάλλουν στην οθόνη ή/και να τα μεταφορτώσουν στον υπολογιστή τους.

Η πρώτη προβαλλόμενη καταχώριση σε κάθε μάθημα είναι ένα συμπιεσμένο αρχείο το οποίο περιέχει το σύνολο των θεμάτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να τα μεταφορτώσουν μαζικά στον Η/Υ τους.

Τα θέματα εμφανίζονται ακριβώς στη μορφή με την οποία θα τεθούν στις εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, έχουν ολοκληρωθεί και οι προετοιμασίες για την άρτια υποδοχή των 1.225 ατόμων (καθηγητών λυκείου και πανεπιστημίου) που θα συμμετάσχουν στις επιτροπές επιλογής των θεμάτων για τα εξεταζόμενα μαθήματα. Ενδεικτικά, από σήμερα στις 20.00, 30 άτομα θα περάσουν το κατώφλι του Υπουργείου Παιδείας για να επιλέξουν τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) και η τριμελής εισηγητική επιτροπή των θεμάτων της Γλώσσας θα αποχωρήσουν αύριο, μία ώρα μετά την παραλαβή των θεμάτων από τους υποψηφίους. Το ίδιο θα γίνεται για κάθε ημέρα που την επομένη θα εξετάζεται κάποιο μάθημα.


Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων

Πληροφορίες: zougla.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα