Διώτης για Βενιζέλο: Εγώ ανέμενα αποφάσεις τι να κάνω με αυτό το στικάκι, δεν τις πήρα ποτέ!

Μόνο ως ένα κακόγουστο αστείο μπορεί να δει κανείς όλα όσα ακούγονται από το μεσημέρι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Επί επτά ώρες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξέτασε διαδοχικά τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, σχετικά με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ και τις υποθέσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Η

Επιτροπή λόγω της πολύωρης συνεδρίασης αποφάσισε να καλέσει τη Δευτέρα το νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, ενώ άφησε ανοιχτό να εξετάσει την πρόταση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου να κληθούν να καταθέσουν τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο νυν υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από την ακρόαση των δύο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο με τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες, το οποίο είχε παραδώσει η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν αποτέλεσμα συνδρομής μυστικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Διώτης, στη λίστα αυτή δεν υπήρχε κανένα πολιτικό όνομα ούτε γνωστοί οικονομικοί παράγοντες της χώρας και οι φορολογικές υποθέσεις αφορούν όχι την τελευταία 10ετία αλλά την προηγούμενη.

«Ατύπως και εμπιστευτικά μου παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου το στικάκι, ατύπως και εμπιστευτικά το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο. Αντίγραφο της λίστας δεν υπήρξε. Αποκόμισα την εντύπωση ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου», τόνισε ο κ. Διώτης ενώ απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις γιατί δεν προχώρησε σε έλεγχο της λίστας ανέφερε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα γιατί το υλικό ήταν παράνομο.

«Εγώ ανέμενα αποφάσεις τι θα κάνω με αυτό το στικάκι. Δεν τις πήρα ποτέ.

Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα έκανα έρευνα.

Εκείνο το διάστημα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Πλασκοβίτης, έκανε ήδη ενέργειες για καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες, οποιαδήποτε δική μου ενέργεια θα ενείχε τον κίνδυνο κατάχρησης θέσης.

Το υλικό αυτό ήταν παράνομο. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για την υπόθεση Καρούζου, ο κ. Διώτης ανέφερε:

«Μου ζήτησαν οι αντίδικοι της υπόθεσης Καρούζου, οι κύριοι Ζωγραφάκης και Λιβανός, να με δουν. Τους δέχθηκα στο γραφείο μου. Ήξερα ότι διενεργείται εισαγγελική έρευνα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, ενώ υπήρχε σωρός αιτιάσεων των χειριστών για πολλούς, δεν μου είπαν τίποτα για πολιτικό πρόσωπο».

Αναφορικά με φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων, ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι στη διάρκεια της δικής του θητείας δεν υπήρχαν έλεγχοι για πολιτικά πρόσωπα πέραν των δύο γνωστών υποθέσεων (Μαντέλη, Τσοχατζόπουλου), ενώ ο κ. Διώτης σημείωσε ότι δεν

Keywords
Τυχαία Θέματα