Μπαλάκι ανάμεσα σε ΔΕΗ και εφορία οι πολίτες-Αλαλούμ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του τέλους ακινήτων

Χαμένοι στη… μετάφραση οι πολίτες που λαμβάνουν ραβασάκια από το υπουργείο Οικονομικών για να ανακαλύψουν ότι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή για το χαράτσι ακινήτων του 2011, το οποίο θεωρούσαν ότι είχαν πληρώσει κανονικά στη ΔΕΗ και τώρα καλούνται να το ξαναπληρώσουν.

Σύμφωνα με το in.gr, το πρόβλημα έγκειται στον τρόπο ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών

από τη ΔΕΗ, ωστόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει αποστείλει χιλιάδες τέτοια ειδοποιητήρια, αναμένοντας τα ανάλογα έσοδα.

«Σας ενημερώνουμε ότι έχουν βεβαιωθεί στη ΔΟΥ τα παρακάτω ποσά που αφορούν σε ανείσπρακτα υπόλοιπα ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011, για τις εξής παροχές ρεύματος», αναφέρεται στο ειδοποιητήριο και δίνεται προθεσμία εξόφλησης έως τις 31 Ιανουαρίου.

Η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει 500.000 τέτοια ειδοποιητήρια με προσδοκώμενα έσοδα 340 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως ραβασάκια πηγαίνουν ακόμα και σε φορολογούμενους οι οποίοι θεωρούσαν ότι έχουν εξοφλήσει κανονικά το χαράτσι.

Ωστόσο, η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαίου του 2012. Οι φορολογούμενοι μπορεί να κατέβαλαν τα ποσά του τέλους αλλά η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν τα έλαβε υπόψη για την πληρωμή του ειδικού τέλους. Απέστειλε πίσω στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ συμψήφισε τα ποσά που έλαβε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών.

Λύση στο πρόβλημα επιχειρεί να δώσει με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών, καλώντας τους φορολογούμενους, κυρίως ενοικιαστές ακινήτων, που έχουν λάβει ειδοποιητήριο από την εφορία, να πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να διαγραφεί η οφειλή για την οποία υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καλούνται οι ενοικιαστές σε βάρος των οποίων έχει βεβαιωθεί το τέλος ακινήτων να προσέλθουν στην αρμόδια για τη φορολογία ΔΟΥ και να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο έγγραφο ή στοιχείο που να υποδεικνύει τον υπόχρεο στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ), κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου.

Αν ο ενοικιαστής δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ότι ο ίδιος δεν είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να διαγράψει την οφειλή.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν ότι έγινε ο συμψηφισμός αυτός πρίν προχωρήσουν στην καταβολή του τέλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα