«Απάνθρωπες οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κατ” ευφημισμό «κέντρα φιλοξενίας»,όπου ζουν εκατοντάδες μετανάστες που , βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγικές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες παραπέμπουν σίγουρα σε τριτοκοσμική χώρα και πάντως όχι σε μια χώρα του περίφημου Δυτικού κόσμου».

Όπως διαπίστωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην έκθεση τους, «οι συνθήκες κράτησης, δηλαδή, ο συνωστισμός, η ανεπαρκής θέρμανση, η έλλειψη ζεστού νερού, ο ανεπαρκής αερισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε εξωτερικό χώρο και η ελλιπής διατροφή, σχετίζονται με την εμφάνιση

και μετάδοση παθήσεων του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, η κράτηση είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ψυχική υγεία των μεταναστών και των προσφύγων: συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις παρατηρούνται σε πολλούς, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο, απεγνωσμένοι μετανάστες να προχωρούν σε απεργία πείνας, αυτοτραυματισμούς, ακόμα και προσπάθειες για αυτοκτονία».

Στην αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, περιλαμβάνονται αρκετές ιστορίες μεταναστών στην Ελλάδα, ανάμεσα τους και ενός 28χρονου που κρατείται για επτά μήνες και, αναφερόμενος στο κέντρο κράτησης της Κομοτηνής, υποστηρίζοντας «δεν είναι κατάλληλο ούτε για ζώα» καθώς «οι τουαλέτες δεν λειτουργούν και το αποχετευτικό σύστημα είναι χαλασμένο». Μια άλλη περίπτωση που συγκλονίζει, είναι η ιστορία ενός 16χρονου που κρατείται εννιά μήνες και αναρωτιέται «εάν έχει κάνει κάποια αμαρτία ή έγκλημα και κρατείται τόσο καιρό».

«Η παρατεταμένη και συστηματική κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχει δεινές επιπτώσεις στην υγεία και την αξιοπρέπεια τους» προειδοποίησε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η Μαριέττα Προβοπούλου, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Στη διάρκεια έξι χρόνων, έχουμε πραγματοποιήσει περίπου δέκα χιλιάδες ιατρικές συνεδρίες μέσα στα κέντρα κράτησης και σε αστυνομικά τμήματα, όπου κρατούνται μετανάστες και αιτούντες άσυλο» τόνισε ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βεΐζη, «το 70% των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στα κέντρα κράτησης είναι αναπνευστικά, δερματολογικά και μυοσκελετικά, λόγω της παραμονής τους στους συγκεκριμένους χώρους. Μέσα στα αστυνομικά τμήματα κρατούνται μετανάστες με φυματίωση, που έχουν διακόψει τη θεραπεία τους, κάτι που είναι επικίνδυνο, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτά». «Παρά τις επανειλημμένες μας εκκλήσεις για διασφάλιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, λίγες είναι οι βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί, ενώ αντίθετα οι αρνητικές επιπτώσεις της κράτησης συνολικά οξύνονται» ανέφερε ο κ. Βεϊζης.

«Κρατούνται ακόμη και άτομα με αναπηρία»

Αναφορικά με τη διάρκεια κράτησης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι «η κράτηση εφαρμόζεται συστηματικά για τη μέγιστη δυνατή περίοδο, που φτάνει τους 18 μήνες. Παράλληλα, ακόμα και ευάλωτα πρόσωπα, όπως ανήλικοι, θύματα βασανισμού και άτομα με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση. Επιπλέον, μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, όπου οι συνθήκες είναι χειρότερες και όπου οι κρατούμενοι δεν μπορούν να προαυλιστούν για τη συνολική διάρκεια της κράτησής τους- σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και για 17 μήνες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, «το 2013 και το 2014, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν σε έξι κέντρα κράτησης μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα και πραγματοποίησαν διερευνητικές επισκέψεις σε 27 αστυνομικά τμήματα, χώρους κράτησης του Λιμενικού, και προ-αναχωρησιακά κέντρα. Κατά την περίοδο 2013- 2014, οι ομάδες των ΓΧΣ πραγματοποίησαν 5.441 ιατρικές συνεδρίες, 365 παραπομπές σε δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες καθώς και 100 παραπομπές για οδοντιατρική φροντίδα. Οι ομάδες παρείχαν θεραπεία για την ψώρα σε περισσότερους από 1.500 μετανάστες. Είκοσι δύο μετανάστες απελευθερώθηκαν λόγω της κατάστασης της υγείας τους, μετά από παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Keywords
Τυχαία Θέματα