Τι αλλάζει στις ομαδικές απολύσεις και στις απεργίες

Από σήμερα έως τον Οκτώβριο θα έχει αλλάξει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις, σε συνεργασία με την τρόικα και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Οι περισσότερες από τις επερχόμενες αλλαγές αναφέρονται ήδη στο »επικαιροποιημένο» μνημόνιο και πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο κεφάλαιο με τίτλο «Ισχυροποίηση των θεσμών

της αγοράς εργασίας και προώθηση της απασχόλησης».

- Προσαρμογή του υφιστάμενου κατώτατου μισθού για τους μακροχρόνια ανέργους.Πολύ απλά αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά όσοι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή από ένα χρόνο και πάνω, προσλαμβάνονται θα ξεχνούν τις αυξήσεις από τις τριετίες.

- Ελεύθερες ουσιαστικά οι ομαδικές απολύσεις ιδίως για την πιο απροστάτευτη ομάδα εργαζομένων, τους αποκαλούμενους ως »ενοικιαζόμενους».Εδώ μειώνεται από τους 6 στους 3 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης των απολύσεων για μεμονωμένους εργαζόμενους, και από 12 στους 6 μήνες, για τις ομαδικές απολύσεις.

- Νέα συνδικαλιστική νομοθεσία με κυριότερο στόχο τον επαναπροσδιορισμό της απεργίας.

Χαρακτηριστικό είναι το κείμενο της αξιολόγησης που χαρακτηρίζει την απεργία ούτε λίγο ούτε πολύ ως αναστάτωση!

»Πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην εργασία… και την αποτροπή κάθε αναστάτωσης που θα εμπόδιζε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και ταυτοχρόνως (πρέπει) να επιβεβαιώσουμε ότι το πλαίσιο δράσεων για τα συνδικάτα είναι ώριμο και ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς συμβάσεις».

Από τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με στόχο να επεκταθεί από το 2015 σε εθνικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα