«Άκου τη φωνή μου»- Εικόνες φρίκης στη Σομαλία

Σε μια αναφορά που δημοσιεύουν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) επισημαίνουν την βία, τον εκτοπισμό και την έλλειψη τροφίμων ως βασικά στοιχεία της ανθρωπιστικής κρίσης που μαίνεται ακόμα στη Σομαλία. Η αναφορά με τίτλο «Άκου τη φωνή μου», στηρίζεται από τις μαρτυρίες περισσότερων από 800 Σομαλών ασθενών που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις των MSF στη Σομαλία και σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Αιθιοπίας. Οι ασθενείς περιγράφουν μια κατάσταση στην οποία νιώθουν διαρκώς ευάλωτοι κ! αθώς και τις ανάγκες που σχετίζονται με την επιβίωσή

τους, όπως ανάγκη για τροφή, υγειονομική περίθαλψη και προστασία από τη βία.

«Καθώς η κυβέρνηση της Σομαλίας και η διεθνής κοινότητα αποσκοπούν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη Σομαλία με έμφαση στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να εκτίθενται σε ακραία βία και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για να κρατηθούν στη ζωή», δηλώνει ο υπεύθυνος επιχειρήσεων Ζοέ Μπελιβώ.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναφέρουν ότι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους με τους μισούς σχεδόν από αυτούς να μιλούν για βία και φόβο επιθέσεων, και άλλο ένα τρίτο να δηλώνει ότι αναγκάστηκε σε εκτοπισμό λόγω έλλειψης τροφής.

«Η έλλειψη ασφάλειας, τροφής, ανθρωπιάς, ελευθερίας και ο χωρισμός μιας οικογένειας είναι τα πιο σκληρά πράγματα στη ζωή. Έχω εκτοπιστεί περισσότερες από 10 φορές στη ζωή μου. Ο άνδρας μου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, και δυο από τα παιδιά μου πέθαναν επειδή δεν είχα να τους δώσω φαγητό». Γυναίκα, 25 χρονών από την Κάτω Τζούμπα

Η αναφορά τονίζει ότι πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλα τμήματα της νοτιοκεντρικής Σομαλίας, καθώς και να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικά συμφέροντα.

Οι MSF εργάζονται αδιαλείπτως στη Σομαλία από το 1991, και δεν λαμβάνουν καθόλου κυβερνητική ή θεσμική χρηματοδότηση για τα προγράμματά τους στη χώρα. Παρά τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας της ανασφάλειας και των επιθέσεων στο προσωπικό των MSF, η οργάνωση συνεχίζει να παρέχει ιατρική φροντίδα πολύτιμη για την επιβίωση χιλιάδων Σομαλών σε δέκα περιοχές της χώρας, καθώς και στις γειτονικές χώρες, Κένυα και Αιθιοπία.

Στις 13 Οκτωβρίου 2011, δυο εργαζόμενες των MSF, η Μονσεράτ Σέρρα και η Μπλάνκα Θιμπώ, απήχθησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νταντάμπ στην Κένυα. Οι MSF πιστεύουν ότι οι δυο συνάδελφοί τους παραμένουν υπό κράτηση στη Σομαλία και ζητούν την άνευ όρων απελευθέρωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα