Η αυτοκρατορική Βιέννη

Η Βιέννη, είναι μία πανέμορφη πόλη στην καρδιά της Ευρώπης και πρωτεύουσα της Αυστρίας. Βρίσκεται στις όχθες του Γαλάζιου Δούναβη και πρόκειται για μια πόλη μεγαλοπρεπή, ρομαντική, νοσταλγική, μοντέρνα και ζωντανή η οποία υπήρξε έδρα της δυναστείας των Αψβούργων για περισσότερα από 600 χρόνια. Υπέροχα κτίρια, φανταστικά παλάτια και επιβλητικοί ναοί όλων των αιώνων καθιστούν την Βιέννη μια μοναδική πόλη, η οποία συνδυάζει ομορφιά και ατμόσφαιρα. Παρόλο που η αίσθηση του αυτοκρατορικού μεγαλείου παραμένει ακόμη ζωντανή, αυτή η πόλη της μουσικής έχει πολύ περισσότερα

να προσφέρει πέραν του λαμπρού παρελθόντος της. Σύγχρονη αρχιτεκτονική, άφθονα πολιτιστικά δρώμενα και ζωηρή νυχτερινή ζωή έρχονται να προστεθούν στα θετικά της. Τα ακόλουθα αξιοθέατα αποτελούν απαραίτητους προορισμούς για τον οποίο επισκέπτεται τη Βιέννη για πρώτη φορά, αλλά όσες φορές και να την επισκεφθεί κανείς πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να ανακαλύψει.

Από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, η πλατεία του Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz), με τον ομώνυμο ναό γοτθικής κατασκευής. Αξίζει τον κόπο αν διαθέτετε χρόνο να ανεβείτε τα 343 σκαλιά του νοτίου πύργου για να απολαύσετε τη θέα αλλά και για να θαυμάσετε την καμπάνα του, η οποία φτιάχτηκε από τις μπάλες κανονιού της τουρκικής πολιορκίας της Βιέννης(1683), το 1711. Χτυπά μόνο σε ιδιαίτερα γιορτινές στιγμές όπως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα και στην γιορτή του Αγίου Στεφάνου.

Περπατώντας την Kartnerstrasse, δεν σας δίνετε μόνο η ευκαιρία για ψώνια αλλά και για να αναπνεύσετε λίγο από την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Φτάνετε στο κτίριο της Όπερας και στο λεγόμενο δαχτυλίδι που σχηματίζει το ιστορικό κέντρο. Εδώ μπορείτε να επιβιβαστείτε σε τραμ για να κάνετε την διαδρομή ή να συνεχίσετε τον περίπατο σας. Στη διαδρομή σας θα συναντήσετε το Δημαρχείο της Βιέννης, τα δίδυμα μουσεία Ιστορία της Φύσης και Ιστορία της Τέχνης και ανάμεσά τους το μνημείο της Αυτοκρατόρισσας Μαρίας Θηρεσίας. Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα χειμερινά ανάκτορα Hofburg, σήμερα έδρα της Κυβέρνησης, με την πολυδιαφημισμένη Ισπανική Αυτοκρατορική Σχολή Ιππασίας

Το Hofburg, το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι της Βιέννης, είναι ένα πολυτελές συγκρότημα κτιρίων το οποίο απλώνεται σε σημαντική έκταση στο κέντρο της πόλης. Κάποτε ήταν οικία των αυτοκρατόρων, το μεσαιωνικό κάστρο επεκτάθηκε σταδιακά έως το 1918 και καθώς η δύναμη των Αψβούργων αυξανόταν, διαδοχικοί αυτοκράτορες προσθέτανε κτίρια σύγχρονης τεχνοτροπίας. Το Νέο Παλάτι (Neue Burg) είναι το πιο πρόσφατο και εντυπωσιακό τμήμα.

Το ανάκτορο και πάρκο Belvedere, είναι άλλο ένα υπέροχο και διάσημο αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε. Ο πρίγκιπας Ευγένιος της Σαβοΐας, ο πιο διάσημος από τους στρατηγούς των Αψβούργων χάρη στη νίκη του εναντίον των Τούρκων στα 1683, παρήγγειλε τα δύο παλάτια Belvedere με τα λεφτά που έλαβε ως αμοιβή για τις νίκες του κατά την Ισπανική διαδοχή. Τα χρήματα αυτά του επέτρεψαν να πραγματοποιήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα οικοδομικά προγράμματα που ανέλαβε ποτέ ιδιώτης. Τα παλάτια χτίστηκαν από τον Lukas von Hildebrandt στα 1714-23 ως θερινή κατοικία του πρίγκιπα και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα της μπαρόκ τεχνοτροπίας.

Άλλο ένα σημαντικό παλάτι αποτελεί το παλάτι Schonbrunn. Η πρώην θερινή κατοικία των Αψβούργων, το Schloss Schonbrunn χτίστηκε σε μία τοποθεσία που εκείνη την περίοδο ήταν μία δασώδης έκταση έξω από την πόλη αποκτήθηκε από τον Μαξιμιλιανό Β΄στα 1569. Το υπέροχο παλάτι χτίστηκε μεταξύ των ετών 1695 και 1713 και απαρτίζεται από τους αυτοκρατορικούς κήπους, το ζωολογικό κήπο, τη Γκλοριέτε, το Μουσείο των Αμαξών και το λαβύρινθο.

Αν έχετε χρόνο και όρεξη προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια ημερήσια εκδρομή στα βιεννέζικα δάση του Μάγιερλινγκ και τη γραφική λουτρόπολη του Μπάντεν.

Στη Βιέννη ο καφές έχει παράδοση με αρχοντικό άρωμα και στα εστιατόρια της μπορείτε να γευθείτε πιάτα παραδοσιακής βιεννέζικης παράδοσης. Για τις αγορές σας η Mariahilferstrasse αποτελεί τον μεγαλύτερο και εμπορικότερο δρόμο της πόλης για κάθε στυλ και κάθε πορτοφόλι και στην Kartnerstrasse θα βρείτε μαγαζιά φημισμένα για την υψηλή τους ραπτική και τα μοναδικά κοσμήματά τους.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
ευγενιος της σαβοιας, ευγένιος της σαβοΐας
Τυχαία Θέματα