Oι Ουκρανοί εισβάλουν στο Σλαβιάνσκ [Εικόνες-Βίντεο]

Ένα βήμα πριν το εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται η Ουκρανία καθώς

έγινε γνωστό από ρωσικά και τοπικά ΜΜΕ πως ουκρανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Σλαβιάνσκ, μια από τις πόλεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές. Το Euronews μετέδωσε πως δόθηκε εντολή εκκένωσης της πόλης.

Οι φωτογραφίες του πρακτορείου Reuters – που κάνουν το γύρο του κόσμου – δείχνουν ένα σκηνικό αληθινής μάχης σώμα με σώμα ενώ το RT κάνει λόγο για τουλάχιστον 5 νεκρούς από

τις οδομαχίες.

Αρχικά, πληροφορίες από την «ομάδα άμυνας» της πόλης, ανέφεραν στο RT πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση που σημειώθηκε σε φυλάκιο έξω από την πόλη κατά την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» από τον στρατό της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια και σύμφωνα με το Russia Today -όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του- ξέσπασαν νέες συγκρούσεις λίγο έξω από την πόλη με ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και στρατιωτών και ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους πέντε.

Ωστόσο, μεταδίδονται αναφορές πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές απέκρουσαν την επίθεση των ενόπλων του Κιέβου σε σημείο ελέγχου 3 χλμ. βόρεια του Σλαβιάνσκ. Τουλάχιστον τρία ελαφρά θωρακισμένα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, σύμφωνα με το Rossiya 24.

Κάτοικοι αναρτούν σχόλια στο twitter μεταδίδοντας εικόνες από τα γεγονότα. Σύμφωνα με τα tweet οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη καίνε λάστιχα για να εμποδίσουν την είσοδο στα οχήματα και τους στρατιώτες από το Κίεβο.

Πούτιν: Θα υπάρξουν συνέπειες

Τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν εισβολή στην πόλη Σλαβιάνσκ ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί σε περίπτωση χρήσης βίας κατά του λαού

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε δηλώσεις που έκανε χαρακτήρισε ως «έγκλημα» τη χρήση βίας κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην ανατολική Ουκρανία, και προειδοποίησε με «αυστηρές συνέπειες» σε περίπτωση που ο στρατός έχει στραφεί κατά του λαού.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι τουλάχιστον οκτώ τεθωρακισμένα βρίσκονται στο χωριό Χρεστίστσε, κοντά στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με το Gazeta.ru, που επίσης μεταδίδει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες η μία με προορισμό το Σλαβιάνσκ και η άλλη το Χάρκοβο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τα αυτοσχέδια φυλάκια των φιλορώσων αυτονομιστών. ενώ όταν δημοσιογράφος προσπάθησε να προσεγγίσει το σημείο, οι Ουκρανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

Η αστυνομία μέσα στην πόλη ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης μέσω μεγαφώνων ενώ ειδικό όχημα διέρχεται την πόλη πραγματοποιώντας ελέγχους. Οι κάτοικοι προετοιμάστηκαν για την επέμβαση των ουκρανικών στρατευμάτων και γι” αυτό η πλειονότητα των καταστημάτων, σχολεία και νηπιαγωγεία έκλεισαν, ενώ παραμένουν ανοιχτά μόνο καταστήματα που πωλούν ψωμί και νερό.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αναφορές για άγνωστους ενόπλους που άνοιξαν πυρ στην πόλη Αρτιμοβόσκ στην επαρχία του Ντόνετσκ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε επίθεση από 100 στρατιωτικούς σε στρατιωτική μονάδα κοντά στο Αρντιβόσκ. «Οι ένοπλοι πυροβολούσαν με πολυβόλα. Δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για νεκρούς ή τραυματίες», είπε στο πρακτορείο Interfax εκπρόσωπος των «ομάδων άμυνας».

Εν τω μεταξύ οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν σήμερα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο του δημαρχείου της Μαριούπολης, του λιμανιού στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έπειτα από συγκρούσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα που προκάλεσαν τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Το δημαρχείο απελευθερώθηκε», έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Aβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, δεσμευόμενος να δοθεί «σκληρή απάντηση, μέχρις εξοντώσεως, στους τρομοκράτες».

Η αστυνομία της Μαριούπολης διευκρίνισε με ανακοίνωσή της ότι τα ξημερώματα πραγματοποίησε επιχείρηση αφού είχε εντοπίσει ομάδα τριάντα ανδρών οπλισμένων με μπαστούνια του μπέιζμπολ που προσπαθούσαν να μπουν στο κτίριο για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της 16ης Απριλίου, περί τα 300 άτομα πραγματοποίησαν έφοδο εναντίον βάσης των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών η οποία απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από το δημαρχείο. Η επίθεση απωθήθηκε, τρεις δράστες σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος επίτροπος Ενέργειας συναντάται σήμερα στη Μπρατισλάβα με Σλοβάκους και Ουκρανούς υπουργούς για να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αντιστροφής της ροής του φυσικού αερίου προς το Κίεβο.

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν ανάμεσα στον Ευρωπαίο επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας, Γιούρι Πρόνταν, και τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομίας, Τόμας Μαλατίνσκι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι τρεις πλευρές θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν μια συμφωνία σχετικά με την αντίστροφή ροή του φυσικού αερίου από τη Σλοβακία στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα