Η Ε. Βόζεμπεργκ στον ΑΘΗΝΑ984

Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μίλησε στις 24/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το πρωτογενές πλεόνασμα και το ελληνικό χρέος:

«Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί και έχουν αρχίσει να ελπίζουν ότι είμαστε μπροστά σε καλύτερες ημέρες. Για να είμαι πιο συγκεκριμένη, πριν από ένα χρόνο, υπήρχε ακόμη ο φόβος του "grexit". Υπήρχαν αθρόες αναλήψεις από τις τράπεζές μας εξαιτίας της ανασφάλειας, ενδεχομένως της εξόδου από την ευρωζώνη.
Σήμερα, αυτά έχουν τελειώσει. Υπάρχει ένα πλεόνασμα το οποίο αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση, αλλά επιβεβαιώθηκε από την Eurostat και τυποποιείται και από το Eurogroup, που σημαίνει πολύ απλά ότι οι καλύτερες μέρες σε επίπεδο του να αρχίσει ο πολίτης να βλέπει μια ανάκαμψη και στην τσέπη του, σίγουρα δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι με το που θα αρχίσει να συζητείται -μέχρι τέλος του χρόνου, σε τήρηση των δεσμεύσεων του Νοεμβρίου του 2012-, η ελάφρυνση του χρέους -όπως αυτή συζητηθεί σε μια ισχυρή διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση-, θα αλλάξει και ο αέρας της οικονομίας, θα αρχίσει να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, βήμα - βήμα, να ανακάμπτουμε και με τα δικά μας μέσα, να μπορούμε να ρυθμίζουμε τα του οίκου μας, ούτως ώστε και οι πολίτες να δουν μια ανάκαμψη στην τσέπη τους. Βεβαίως, δεν παραγνωρίζω ότι αυτή την στιγμή μιλάμε υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανεργίας και ότι ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος μπροστά μας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει αυτή την στιγμή, αλλά δεν είμαστε στην ίδια θέση που βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο. Και αυτό οι πολίτες έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται απόλυτα».

* Για την Ευρώπη:

«Η Ευρώπη ξέφυγε από την αποστολή της. Οι διακηρύξεις του Ρομπέρ Σουμάν, που αφορούσαν την αλληλεγγύη, τις ίσες ευκαιρίες σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου όλα της τα παιδιά αντιμετωπίζονται ίσα, δεν τις είδαμε στην πράξη. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια, είδαμε την Ευρώπη του νότου που υποφέρει και του βορρά που ευημερεί. Αυτό, πλέον, θα πάψει να υπάρχει και όχι να το λέμε γενικόλογα και αισιόδοξα. Θα πάψει εκ των πραγμάτων, διότι η συνθήκη της Λισαβόνας, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια, έχει αλλάξει και τις δυνατότητες των μελών του ευρωκοινοβουλίου να παρεμβαίνουν, ούτως ώστε να επιβάλλουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στα κράτη και στα συμφέροντα των κρατών, από την μια πλευρά. Από την άλλη, κατά την άποψή μου, ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -που σε ό,τι μας αφορά προτιμούμε τον κ. Γιούνκερ, που αφορά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα και έχει βάλει πλάτη στα δύσκολα, αγαπά την Ελλάδα και ξέρει τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της-, θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο και σε ό,τι αφορά τα κονδύλια...».

* Για τις ευρωεκλογές:

Δημοσιογράφος: Σας προβληματίζει το πανευρωπαϊκό κλίμα που καταγράφεται και στα δημοσκοπικά ευρήματα, ότι η αρνητική αυτή οπτική του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη, δίνει στοιχεία πολύ μεγάλης αποχής ή επιλογών ακραίων και πάντως αντιευρωπαϊκών;

Ε. Βόζεμπεργκ: «Ένας εχθρός για την χώρα μας αυτή την στιγμή είναι οι ευρωσκεπτικιστές των κακών προθέσεων. Εκείνη η πλευρά που συνδέεται μάλιστα με την ακροδεξιά, θα λέγαμε, είναι ο ένας εχθρός. Οι ευρωσκεπτικιστές που έρχονται μέσα στην Ευρώπη, για να την πολεμήσουν. Οι ευρωσκεπτικιστές που έρχονται για να την αμφισβητήσουν και να την βελτιώσουν, είναι σε θετική κατεύθυνση. Και ο έτερος μεγάλος εχθρός είναι η αποχή και ιδιαίτερα για την χώρα μας. Όταν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές μπαίνουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, για να βελτιώσουν και να επαναφέρουν την Ευρώπη στην αρχική διακήρυξή της, ούτως ώστε η χώρα μας να μην είναι το πεταμένο παιδί της Ευρώπης, αλλά εκείνο το παιδί που έφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την δημοκρατία, τον πολιτισμό και τις αρχές της ισονομίας, τότε πρέπει να αγαπούμε και να πιστεύουμε την Ευρώπη. Αν η αποχή, λοιπόν, δείξει μια αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας, η οποία μένει στα παλιά και λειτουργεί με βάση το θυμικό και όχι την λογική και το συμφέρον της χώρας, θα είναι ένα πολύ κακό μήνυμα. Γι' αυτό και εμείς, οι υποψήφιοι, οφείλουμε, όσο μας επιτρέπει ο χρόνος που μένει, να ενημερώσουμε. Να μην πάμε να αλιεύσουμε ψήφους. Να ακούσουμε τους πολίτες, αλλά προπάντων να ενημερώσουμε πόσο σημαντικό είναι να πάνε στις κάλπες, ό,τι κι αν ψηφίσουν».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει πήχης για τα εκλογικά δεδομένα της Νέας Δημοκρατίας μετά το άνοιγμα της κάλπης;

Ε. Βόζεμπεργκ: «Θέλω να πιστεύω ότι τελευταία στιγμή οι Έλληνες θα ψηφίσουν εκείνο το κόμμα το οποίο εγγυάται σταθερότητα για την χώρα. Αυτό το κόμμα είναι η Νέα Δημοκρατία, με την έννοια ότι η αντιπολίτευση έχει δείξει δείγματα αστάθειας και, ενδεχομένως, η επόμενη ημέρα αν -ω μη γένοιτο-, επικρατούσε ακόμα και με μια ψήφο διαφορά, ελοχεύει τον κίνδυνο περιπετειών. Και επειδή οι Έλληνες πολίτες έζησαν τις περιπέτειες εδώ και 4 - 5 χρόνια, δεν τις θέλουν πια. Θέλουν η χώρα να πάει μπροστά».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα