Kαθοριστικό τετ α τετ Μητσοτάκη, Τρόικα – Στο επίκεντρο απολύσεις και κινητικότητα

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα με την τρόικα και στο τραπέζι θα μπουν τα ζητήματα των απολύσεων και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Κ.Μητσοτάκης διεκδικεί δίμηνη παράταση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και προκειμένου να το επιτύχει αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εθελούσια υπαγωγή στη διαθεσιμότητα.

Όπως

αναφέρουν Τα Νέα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται να παρουσιάσει ένα σχέδιο εθελούσιας υπαγωγής στη διαθεσιμότητα, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ο στόχος των 12.500 υπαλληλων.

Η εθελούσια υπαγωγή σε διαθεσιμότητα θα σηματοδοτεί και προτεραιότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας, με τους υπαλλήλους αυτούς να τίθεται στις πρώτες θέσεις για διαθεσιμότητακαι ως εκ τούτου επαναφοράς στις πλήρεις μισθολογικές αποδοχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, η πρόταση του υπουργείου Διοικητικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα προκύψουν οι 12.500 διαθεσιμότητες και συγκεκριμένους αριθμούς.

Όπως σημειώνεται στο πρόγραμμα κινητικότητας θα ενταχθούν περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα στελεχώσουν δημοτικά σχολεία, 1.950 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων που θα κριθούν πλεονάζοντες, 3.000 υπάλληλοι από υπουργεία μετά την αξιολόγηση των δομών και 2.500 υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην προσπάθειά του για χρονική παράταση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την κινητικότητα, ο Κ.Μητσοτάκης βρήκε απρόσμενη υποστήριξη από τον τέως υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.

Ο κ. Μανιτάκης με ένα μήνυμα στο twitter εξαπέλυσε πυρά κατά της τρόικας, την οποία κατηγορεί για τακτική εγκλωβισμού της χώρας και για εκβιασμό με επίκεντρο τη δόση.

Η κίνηση Μανιτάκη έρχεται μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Όλοι, σαν μια γροθιά, πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να μην μπει φρένο στο σχέδιο της κινητικότητας…».

Η αναφορά του μέσω twitter για αναίρεση των «συμφωνηθέντων» από την πλευρά της τρόικας έρχεται να «κουμπώσει» με τη μνημονιακή δέσμευση η οποία όριζε ότι ο σχεδιασμός για την κινητικότητα (υπηρεσίες από όπου θα προέλθουν οι 12.500 προς διαθεσιμότητα εργαζόμενοι και ποιες είναι οι θέσεις προς κάλυψη) θα είχε ολοκληρωθεί ως τις αρχές Ιουλίου, και όχι ότι θα είχαν γίνει ως τότε οι μετακινήσεις και αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Επομένως, εκπέμπει το μήνυμα ότι το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για ολιγόμηνη παράταση δεν είναι έξω από το πλαίσιο των συμφωνηθέντων και ότι η τρόικα θα μπορούσε χωρίς καμιά παρέκκλιση να το αποδεχτεί.

Πάντως, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι εκπρόσωποι των δανειστών σταθμίζουν τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το επιτελείο του Κυρ.Μητσοτάκη για την πορεία της αναδιάρθρωσης στο δημόσιο τομέα, ώστε να αξιολογήσουν τα δεδομένα στη βάση των απαιτήσεων για πλήρη εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Η μακρά πρώτη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα δεν αφορούσε απλώς βολιδοσκόπηση διαθέσεων, αλλά παράθεση από την πλευρά των δανειστών προαπαιτούμενων και χρονοδιαγραμμάτων στη βάση μνημονιακών συμφωνιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον δεχθεί η τρόικα την παράταση για την κινητικότητα, αυτή δεν θα είναι χωρίς ανταλλάγματα – είτε στη βάση αντισταθμιστικών δράσεων είτε στη λήψη αποφάσεων και για άλλους «ξαφνικούς θανάτους» οργανισμών, για «ακαριαίες» καταργήσεις οργανικών θέσεων σε όλους τους τομείς και για απολύσεις-εξπρές.

Από την άλλη, ένα «όχι» της τρόικας σε παράταση σβήνει ουσιαστικά το σχέδιο κινητικότητας και ανοίγει τον δρόμο για «οριζόντιο ψαλίδι».

Keywords
Τυχαία Θέματα