«Λιστομαχίες» ενόψει Συνεδρίου

09:15 3/7/2013 - Πηγή: Matrix24

Εδώ και 10 ημέρες και ως το τέλος της εβδομάδας, στις νομαρχιακές, κλαδικές και τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στο 1ο Συνέδριο του κόμματος (10-14 Ιουλίου). Στις διαδικασίες συμμετέχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απ’ όποια συνιστώσα ή τάση κι αν προέρχονται. Και, στο παρασκήνιο, διεξάγεται σκληρή «λιστομαχία», προκειμένου κάθε πλευρά να έχει ισχυρότερη

εκπροσώπηση στη συνεδριακή διαδικασία και, συγκεκριμένα, στο συνεδριακό σώμα που αναμένεται να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- τους 3.500 συνέδρους.

Σκοποί και επιδιώξεις

Ήδη, στο πρώτο κομμάτι των ψηφοφοριών, τα αποτελέσματα έχουν δείξει, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, μία μικρή υποχώρηση της δύναμης της «Αριστερής Πλατφόρμας» των Λαφαζάνη-Νταβανέλου, δηλαδή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που θέλει επιστροφή στη δραχμή, αλλά και να μην αυτοδιαλυθούν οι συνιστώσες.
Πάντως, ειδικά η συνιστώσα ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου έχει προχωρήσει σε… «εισοδισμό» σε μεγάλες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο (κυρίως στις οργανώσεις Αχαρνών, Γκύζη και Παγκρατίου), προκειμένου να επιδείξει «μαζική επιρροή» σε τοπικές επιτροπές που εκλέγουν -λόγω μεγέθους και συμμετοχής- πολλούς συνέδρους για τη διαδικασία του Ιουλίου.
Έντονες είναι και οι διεργασίες στην πλειοψηφία του κόμματος, δηλαδή στην τάση Αριστερή Ενότητα που στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Πάντως, έμπειρα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν τους φόβους τους για εκλογικές καραμπόλες που ενδέχεται να μειώσουν την εκπροσώπηση της πλειοψηφίας στο συνεδριακό σώμα, αφού οι υποψήφιοι της Αριστερής Ενότητα ανά την Επικράτεια έχουν… πολλές φιλοδοξίες, βάζουν υποψήφιοι και κινδυνεύουν σε «διάσπαση» των δεδομένων ψήφων.

Καθοριστικοί οι συσχετισμοί

Οι «λιστομαχίες» που διεξάγονται σε πλήρη έκταση εδώ και εβδομάδες, βρίσκουν την εξήγησή τους στα επίδικα και τα διακυβεύματα του πρώτου, ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επιδιώκουν, πάση θυσία, να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του συνεδριακού σώματος, ώστε η πολιτική απόφαση της πλειοψηφίας, αλλά και η πρόταση Τσίπρα για αυτοδιάλυση όλων των συνιστωσών, να πάρουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, στην Κουμουνδούρου θέλουν οι προεδρικές εισηγήσεις να έχουν μπροστά τον αριθμό… «7», ήτοι να εγκριθούν με ποσοστό μεγαλύτερο του 70% από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Συν τοις άλλοις, όσο μικρότερη είναι η εκπροσώπηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο Συνέδριο, τόσο λιγότερες θα είναι και οι πιθανότητες να αποφασίσει το δίδυμο Λαφαζάνη-Νταβανέλου να «κατεβάσουν» προς ψηφοφορία μία εισήγηση-αντιπαραθετικό κείμενο, στο οποίο θα αντιτάσσονται και στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών, αλλά και… στο ευρώ και την Ευρώπη…

Keywords
Τυχαία Θέματα