Ζυμώσεις για νέο κόμμα στον κεντροαριστερό χώρο

Οι κινήσεις παρασκηνίου γίνονται μυστικά, με στελέχη που είτε ανήκουν οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ, είτε είναι ανένταχτοι, είτε ακόμη έχουν φύγει από τα κόμματά τουςΤου Βαγγέλη Γιακουμή

Κινήσεις παρασκηνίου σημειώνονται το τελευταίο διάστημα από διάφορα στελέχη της κεντροαριστεράς, τα οποία δείχνουν να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον το δικό τους, αλλά και το γενικότερο του πολιτικού συστήματος, εξ αιτίας της μεγάλης απαξίωσης που δέχεται σήμερα το υπάρχον πολιτικό προσωπικό από τους πολίτες που μαγεύονται από τα ωραία πύρινα

λόγια της Χρυσής Αυγής που κάθε άλλο παρά εξωσυστημικό κόμμα δεν είναι.
Οι κινήσεις παρασκηνίου γίνονται μυστικά, με στελέχη που είτε ανήκουν οργανωτικά στο ΠΑΣΟΚ, είτε είναι ανένταχτοι, είτε ακόμη έχουν φύγει από τα κόμματά τους και έχουν δημιουργήσει δικά τους πολιτικά σχήματα. Είναι στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ, ή βουλευτές που έχουν διαγραφεί και είναι τώρα ανένταχτοι στον κεντροαριστερό χώρο ή το κοινοβουλευτικό ανεξάρτητο χώρο.

Συνάντηση στελεχών

Πρόσφατα έγινε μια συνάντηση τέτοιων στελεχών που έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Γιατί εκτός από την αναζήτηση που υπήρξε στη συζήτηση που έγινε, παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα που συμμετείχαν. Άλλωστε η αναζήτηση ενός νέου πολιτικού φορέα που θα εντάσσει όλο το κεντροαριστερό χώρο κάτω από την ίδια στέγη είναι μια διαρκής διαδικασία αναζήτησης από πολλά στελέχη με διαφορετική αφετηρία.
Σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις, ύστερα κιόλας από την αποχώρηση του κ. Κουβέλη από τη κυβέρνηση, οι προβληματισμοί για το μέλλον της κεντροαριστεράς σε μια χώρα που βάλλεται από το μνημόνιο αλλά και την συντηρητική υπεροχή της κεντροδεξιάς και του Α. Σαμαρά, ήταν στο τραπέζι της συζήτησης με συμμετέχοντες πρώην και νυν υπουργούς, οι οποίοι δεν προέρχονται από το χώρο της ΝΔ. Αν και η συνάντηση επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική, παρ’ όλα αυτά διαρρεύσαν μέρος των προβληματισμών που κατατέθηκαν και κυρίως τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι ο κ. Κουβέλης δεν άντεξε και γι’ αυτό αποχώρησε από την κυβέρνηση και άρα ο μόνος που έμεινε όρθιος και μπορεί να έχει ρόλο σημαντικό υπό προϋποθέσεις βέβαια είναι ο κ. Βενιζέλος για τον οποίον είπαν ότι κράτησε θετική στάση στηρίζοντας στα δύσκολα τη χώρα.

Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ

Υπό αυτή την έννοια εκφράστηκε από τους περισσότερους η άποψη πως η συνεργασία όχι με το ΠΑΣΟΚ αλλά με ένα διαφορετικό σχηματισμό τύπου ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο εύκολο και δυνατό γιατί έτσι θα συμφωνήσουν και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί ή κινήσεις όπως της κυρίας Διαμαντοπούλου, του κ. Λοβέρδου ή των κ. Φλωρίδη και Δοξιάδη, στην ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι νέο. Μια νέα «Ελιά» είπαν οι παρευρισκόμενοι από διαφορετικούς χώρους στελέχη της κεντροαριστεράς.
Τα στελέχη που είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων χαρακτηρίζονται από το εκσυγχρονιστικό κύμα που τους διαπερνά, ενώ μερικοί εξ αυτών διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τραπεζικούς κύκλους οι οποίο θα ήθελαν να παίξουν ρόλο στην Ελλάδα, έτσι όπως θα διαμορφωθεί στο μέλλον.

Πρόσκληση «Μπροστά»

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η πολιτική κοινότητα «Μπροστά» απέστειλε την Τετάρτη, 24/07, πρόσκληση προς τα κόμματα και τις Κινήσεις Πολιτών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, για τη συνδιοργάνωση ενός Εθνικού Προοδευτικού Φόρουμ τον προσεχή Σεπτέμβριο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση προτάσεων προς ένα εναλλακτικό εθνικό σχέδιο πολιτικής οικονομίας, όπως αναφέρουν:
Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ελληνική προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές για τον Α’ και Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι κομβικής σημασίας. Γι’ αυτό, προκύπτει μια σημαντική ευκαιρία για να διατυπωθούν οργανωμένα ιδέες, αλλά και να προκύψουν πολιτικές και προγραμματικές συνεργασίες που θα αμφισβητήσουν την δήθεν βεβαιότητα ότι στην Ευρώπη και την Ελλάδα του σήμερα «δεν υπάρχουν εναλλακτικές». Για αυτό και η καλύτερη αφετηρία για μια τέτοια εναλλακτική είναι η προσέγγιση μέσα από τον πολιτικό διάλογο μεταξύ κομμάτων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που (αυτο)προσδιορίζονται από το πολιτικό Κέντρο μέχρι την φιλο-ευρωπαϊκή Αριστερά. Και καταλήγουν στην επιστολή που απέστειλαν σε όλα τα κεντροαριστερά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου:

Εναλλακτική πολιτική

Στην Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια, η προσπάθεια να αρθρωθεί μια πειστική προοδευτική πολιτική εναλλακτική ή να συγκροτηθεί ένας νέος ενιαίος πολιτικός φορέας χαρακτηρίζεται είτε από μηχανιστικές και προσωποπαγείς λογικές είτε από διδακτισμό που αποξενώνει και δεν κινητοποιεί κανέναν πλην των άμεσα ενδιαφερομένων. Κάποιες άλλες φορές, η μετάλλαξη κομμάτων και φορέων υπαγορεύεται μάλλον από τις επιταγές της εκλογικής «αγοράς» παρά από μια συνεπή συνεισφορά ιδεών και προτάσεων πολιτικής που υπηρετούν μια νέα εθνική ιδέα. Απόπειρες προσέγγισης μεταξύ συγγενικών φορέων και κομμάτων έγιναν, πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν, αλλά σε μια νέα ουσιαστική βάση.

«Πράσινο» μέτωπο

Την ίδια ώρα εντός του ΠΑΣΟΚ συγκροτείται ένα ευρύ μέτωπο από διάφορα στελέχη όχι μόνο ανένταχτα αλλά και που ανήκουν σε διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις πιέζοντας την ηγεσία να αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ο κ. Βενιζέλος που ενδιαφέρεται έντονα το κόμμα του να αποκτήσει αντανακλαστικά με όρους κοινωνίας και να βγει από το πολιτικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται, σκέπτεται όντως να αναλάβει εκδηλώσεις που θα έχουν παρόμοιο χαρακτήρα, έτσι ώστε, ει δυνατόν, να ενωθεί ο πολικός χώρος στον οποίο ηγείται με στελέχη που ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο, γενικά. Όχι μόνο στη ΔΗΜΑΡ για την οποία φαίνεται ότι οι σχέσεις του ιδίου με τον Φ. Κουβέλη προς στιγμήν έχουν διαρραγεί.
Δεν αποκλείεται στο κάλεσμα του κ. Βενιζέλου να ανταποκριθούν για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και δήμαρχοι που εκλέγονται με τη σημαία της κεντροαριστεράς όπως οι κ.κ. Μπουτάρης και Καμίνης τους οποίους συζήτησαν γι’ αυτούς στη συνάντηση που είχαν τα στελέχη αυτά στην προοπτική να αναλάβουν ακόμη και επικεφαλής μιας τέτοιας νέας δημιουργικής προσπάθειας.

Ανοιχτός σε συνεργασίες ο Λοβέρδος

Την ίδια όμως προσπάθεια φαίνεται ότι καταβάλει από την δική του πλευρά και ο κ. Κουβέλης. Δεν είναι τυχαίο πως ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, πριν μερικές ημέρες είχε συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με τον επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέα Λοβέρδο τον οποίο ρώτησε ή βολιδοσκόπησε αν σκέπτεται πιθανή συνεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λοβέρδος, που έτσι και αλλιώς από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ανοικτός στην προοπτική μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης, απάντησε ότι σε προσκλήσεις κομμάτων είναι αρνητικός, αλλά σε προσκλήσεις προσώπων, κινήσεων και σχημάτων είναι κάτι που και ο ίδιος κινείται για την ύπαρξη τέτοιων πρωτοβουλιών. Στην πρωτοβουλία της κίνησης «Μπροστά» απάντησε θετικά με επιστολή που έστειλε ο γραμματέας του κόμματος του, Χρήστος Αηδόνης.

Κοινωνική συνοχή

Όλα αυτά γίνονται με βάση τις θερμές εξελίξεις που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα έχουμε το φθινόπωρο, με τα νέα μέτρα να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι μας, και την οριακή συνοχή της κοινωνίας, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει για ασήμαντη αφορμή και να προκληθεί μεγάλη κοινωνική σύγκρουση.
Γι’ αυτό και οι κινήσεις παρασκηνίου που γίνονται από διάφορα στελέχη με διαφορετικές διαδρομές, μήπως και οι εξελίξεις λειτουργήσουν ως ένα βαθμό συσπειρωτικά προς την κεντροαριστερά. Γιατί ελπίζουν πως αν συγκροτηθεί σε αξιόπιστο πολιτικό σχηματισμό θα αποτελέσει τη βαλβίδα εξαέρωσης των όποιων δίκαιων αντιδράσεων υπάρξουν από την κοινωνία και δεν θα μπορέσει μαζί με τους βουλευτές να ανεχτούν περαιτέρω περιορισμό της δημοκρατίας. Γιατί επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται.

Περισσότερες ειδήσεις για τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της χώρας στο «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα