Ζημίες για δεύτερη χρονιά για τα ποτά

Ζημιογόνος για δεύτερο συνεχόμενο έτος ήταν το 2011 o κλάδος της βιομηχανίας ποτών, σύμφωνα με την επεξεργασία  στους ισολογισμούς των 46 επιχειρήσεων που παράγουν αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των χυμών και των εμφιαλωμένων νερών, με πωλήσεις άνω των τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι επιχειρήσεις αυτές, ως σύνολο, κατέγραψαν συνολική καθαρή ζημία 7,8 εκατ. ευρώ το 2011, έναντι καθαρής ζημίας 13 εκατ. ευρώ το 2010, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες ήταν κερδοφόρες, λόγω υψηλών ζημιών ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, κυρίως του τομέα των αναψυκτικών. Να σημειωθεί πως

οι κερδοφόρες ήταν 27 και οι ζημιογόνες 19. Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, εκτιμάται πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με περαιτέρω πτώση των εργασιών και της αποδοτικότητάς του, εξαιτίας της εντεινόμενης συμπίεσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και της μείωσης της ζήτησης στις τουριστικές περιοχές.
Μείωση εισαγωγών
Επισημαίνεται τέλος ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2011 η εισαγωγική διείσδυση στην ελληνική αγορά των ποτών μειώθηκε σε 9,3% (από 14,6% το 2010), ενώ η εξαγωγική επίδοση της ελληνικής βιομηχανίας ποτών, δηλαδή το μερίδιο της παραγωγής της που διατίθεται σε αγορές του εξωτερικού, ανήλθε σε 3,7% (από 3% το 2010).
Πηγή: imerisia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα