Υπόθεση Μαρκόπουλου: Γιατί καθυστερεί η έρευνα;

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

«Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;». Στην αιώνια αυτή απορία, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Μαρκόπουλος, μπορεί να μη διαθέτει εύκαιρη απάντηση, το αντιπαρέρχεται όμως με τις «θετικές δεσμεύσεις» που απέσπασε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη του πτηνοτροφικού κλάδου, κοινώς για τις κοτετσο-βιομηχανίες της εκλογικής του περιφέρειας, της Εύβοιας.
Πριν από λίγες εβδομάδες παρενέβη…

αποφασιστικά υπέρ των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελούν τα καθήκοντά τους, καθώς δεν έχουν φαξ, ούτε πολλά τηλέφωνα, ούτε την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
Διαβάζοντας κανείς τις δύο παραπάνω παρεμβάσεις του πρώην υπουργού, θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει ως πολιτικό που, παράλληλα με τα προβλήματα του τόπου του, ασχολείται επισταμένα και με ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Είναι, όμως, έτσι ή… κάπως έτσι; Αν για παράδειγμα σε κάθε εισαγγελικό ή ανακριτικό γραφείο υπήρχε υπολογιστής με πλήρη βάση δεδομένων, δεν θα ασχολούνταν μέχρι σήμερα με τα σκάνδαλα στο υπουργείο Τουρισμού την περίοδο που ο Μαρκόπουλος ήταν υπουργός;
Ενάμιση χρόνο τώρα εκκρεμεί η ποινική δικογραφία για τα κονδύλια της τουριστικής προβολής τη διετία 2008-2009, θέμα που ανέδειξε πρώτο το «Π», προκαλώντας τη δικαστική παρέμβαση. Έκτοτε, η υπόθεση ξεχάστηκε. Κάποια στιγμή, τον Ιούνιο του 2011, ο Άρειος Πάγος την έστειλε στη Βουλή για τις περαιτέρω ενέργειες, δηλαδή για ενδεχόμενη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά και πάλι τα… συρτάρια των κοινοβουλευτικών γραφείων αποδείχτηκαν πολύ… βαθιά.

Το πόρισμα
Είχε προηγηθεί το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που έστειλε στη Δικαιοσύνη ο υπουργός Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, στο οποίο φαίνεται να διαπιστώνονται δεκάδες κρούσματα ατασθαλιών και… κακοδιαχείρισης κονδυλίων που αφορούσαν στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας, εντός και εκτός συνόρων.
Η Εισαγγελία εκτίμησε πως θα πρέπει να κριθεί από τον Άρειο Πάγο αν προκύπτουν οι λόγοι που απαιτούνται από τον νόμο για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, ώστε να αποφασιστεί από το Κοινοβούλιο αν θα πρέπει να ερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του αρμόδιου υπουργού.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΤ, το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών, που είχε εντολή να εξετάσει ζητήματα «νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών κατά τα έτη 2008-2009 για την προβολή του Ελληνικού Τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της Δ/νσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του Οργανισμού», διαπιστώνει:
- Σημαντική υπέρβαση των εγκεκριμένων κονδυλίων του ΕΟΤ που την επίμαχη διετία εμφάνισε αύξηση των πιστώσεών του για δημόσιες σχέσεις, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλών του Οργανισμού που υπερβαίνουν τα 7 εκατ. ευρώ, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο τρέχον οικονομικό έτος. Επισημαίνει, ακόμη, ότι τμήμα των επίμαχων δαπανών έχουν κρι

Keywords
Τυχαία Θέματα