«Υπεραθλητές» στην κακοδιαχείριση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Απειλές, αγωγές και προσπάθεια φίμωσης όλων όσοι πήγαιναν κατά καιρούς να ανοίξουν το θέμα συνόδευαν για πολύ καιρό την πρακτική τής ομερτά για την υπόθεση του «Αθήνα 1997». Και, παρότι ο φάκελος αιωρείται, για χρόνια (και) πάνω από δημοσιογραφικά γραφεία, δεν άνοιγε, διότι, προφανώς, το περιεχόμενό του ήταν «σαν… ηφαίστειο που ξυπνά».
Γι’ αυτό, και όχι μόνο, όλοι οι εμπλεκόμενοι τηρούν σιγή ιχθύος εδώ και πολλά χρόνια, αναφορικά με τις –πολλές και μεγάλες– σκιές της υπόθεσης και η Δικαιοσύνη παραμένει για χρόνια άπραγη, αλλά οι πρωταγωνιστές του φακέλου έβαλαν

την υπογραφή τους και σε άλλες υποθέσεις με «σκιές».
Ο γενικός προϋπολογισμός της διοργάνωσης καταρτίστηκε από τον ΣΕΓΑΣ στην αγγλική γλώσσα και με ποσά αναγραφόμενα σε δολάρια. Όπως προκύπτει από τα έγγραφα, στον προϋπολογισμό αυτόν, όπου δεν αναγράφεται ημερομηνία σύνταξης, ή αποδέκτη, αναφέρεται σύνολο 8.750.000 δολαρίων (2.187.500.000 δρχ.) –αλλά περίπου, όπως λέει η έκθεση– και σύνολο δαπανών 2.150.000 δρχ. – πάλι περίπου. Αναφέρονται, δηλαδή, ποσά τα οποία δεν είχαν καμιά σχέση προς εκείνα που τελικά πραγματοποιήθηκαν. Στο κεφάλαιο 5 της σχετικής έκθεσης, τα έσοδα και οι δαπάνες περιγράφονται τριπλάσια από τον αρχικό «κατά προσέγγιση» προϋπολογισμό.
Και ενώ η οσμή σκανδάλου υπήρχε από την αρχή της διαχείρισης της διοργάνωσης και γινόταν ολοένα και πιο έντονη, οι απορίες δεν έχουν λυθεί παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι και αναγνωρίσιμοι συνάδελφοι συμμετείχαν σε επιτροπές σχετικές με τη διοργάνωση… Ο κ. Στράτος Σεφτελής και ο κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ίσως να ξέρουν περισσότερα και θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετηθούν για τις υπερκοστολογήσεις και τα χρήματα που δαπανήθηκαν πέρα και πάνω από τον προϋπολογισμό τής εν λόγω διοργάνωσης.
Την ίδια ώρα, ο πρωταγωνιστής της περιόδου εκείνης σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Ανδρέας Φούρας, ενώ δεν έχει μπει στον κόπο να απαντήσει για την υπόθεση του «Αθήνα 1997», στην οργανωτική επιτροπή της οποίας ήταν πρόεδρος, δεν έχει ενοχληθεί ούτε για μεταγενέστερες υποθέσεις με τον ίδιο στο τιμόνι του αθλητισμού, όπου παρατηρήθηκαν περίεργες διαδρομές χρημάτων.
Οσμή σκανδάλου μεγατόνων, για παράδειγμα, που έχει σχέση με την κακή διαχείριση και σε πολλές περιπτώσεις με την αδικαιολόγητη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, έχει η νέα υπόθεση με επίκεντρο τον χώρο του Αθλητισμού που φέρνει σήμερα στο φως το «Π». Στις πιο αδιαφανείς πτυχές της υπερεικοσαετούς διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ είχε στηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός υπόγειας χρηματοδότησης υπερκοστολογημένων δραστηριοτήτων κρατικών παραγόντων, που κινούνταν στον χώρο του αθλητισμού με την υπογραφή τού τότε αρμόδιου υπουργού να βρίσκεται φαρδιά πλατιά στα έγγραφα με τα οποία εγκρίνεται η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Οι «πράσινοι» παράγοντες
Το πρώτο «σκαστό» παράδειγμα που το ρεπορτάζ τού «Π» έφερε στην επιφάνεια έχει ως πρωταγωνιστή τον υφυπουργό Αθλητισμού των κυβερνήσεων Σημίτη και τέως δήμαρχο Πατρέων, Ανδρέα Φούρα, και «συμπρωταγωνιστές» τούς «πράσινους» παράγοντες του Ολυμπιακού Κινήματος, Λάμπη Νικολάου (τότε πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής), και Νίκο Φιλάρετο (μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής).
Οι εν λόγω παράγοντες ζητούν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας από τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Φούρα τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την οργάνωση των Αγώνων και τη φιλοξενία διεθνών προσωπικοτήτων. Ζητούν, λοιπόν, ένα ποσό της τάξεως των 228 εκατ. δραχμών, εκείνη την περίοδο, για «ανάγκες» και δραστηριότητες, οι οποίες απλώς αναφέρονται χωρίς να αναλύονται.
Με έγγραφό τους που αποστέλλουν στον αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, στις 17 Νοεμβρίου 1998 ζητούν 22 εκατ. δραχμές για συγκεκριμένο εστιατόριο, 45 εκατ. για προμήθεια τροφίμων, 50 εκατ. για ξενοδοχεία, 15 εκατ. για μία εορταστική τελετή υποδοχής των επισήμων στην Πνύκα και δεξιώσεις που θα ακολουθήσουν, 20 εκατ. για τις διερμηνείες και τις μεταφράσεις, 10 εκατ. για συνεργάτες, η ασχολία των οποίων ωστόσο δεν περιγράφεται, 12 εκατ. για εκδόσεις λευκωμάτων και, τέλος, 50 εκατ. για αεροπορικά εισιτήρια και προγράμματα ολυμπιακής παιδείας.

Το «παραθυράκι»
Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι ο υπουργός στην απαντητική του επιστολή δεν αρνείται να επικυρώσει τα κονδύλια παρά το γεγονός ότι –όπως επισημαίνει– το ελεγκτικό όργανο του υφυπουργείου Αθλητισμού δεν πρόκειται να εγκρίνει τα περιγραφόμενα κονδύλια ως δαπάνες του υπουργείου.
Το «παραθυράκι» που βρίσκεται, τελικά, είναι να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας! Έτσι, το ποσό που τελικά εγκρίνεται (και πάνω στο επίσημο έγγραφο που φεύγει από το γραφείο του υφυπουργού είναι χειρόγραφο) είναι 187 εκατ. δραχμές. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, πρόκειται για μία πασιφανή εξαπάτηση του ελεγκτικού οργάνου και δημοσίου λογιστικού, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα στο γραφείο του Ανδρέα Φούρα εκείνη την εποχή.
Αυτό, όπως λένε άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά την ολυμπιακή προετοιμασία, προκύπτει από το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού «χρεώνει» τον προϋπολογισμό μιας θεωρητικά άσχετης με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αθλητικής ομοσπονδίας, ξέροντας ότι το ποσό δεν θα εγκριθεί από το ελεγκτικό όργανο ή τον αρμόδιο πάρεδρο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Πολλοί θα ήθελαν να ξέρουν το γιατί αυτό το ποσό δεν χορηγήθηκε από τον «κορβανά» της Γ.Γ. Αθλητισμού και χρειάστηκε η παρέμβαση του τότε υφυπουργού για να εγκριθεί από μια ομοσπονδία που θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, δεν είχε σχέση με την όλη υπόθεση.

Τα κενά
Πηγές προσκείμενες στην τότε πολιτική ηγεσία του αθλητισμού λένε σήμερα ότι ήταν μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθείτο, αλλά δεν εξηγούν ούτε το γιατί ακολουθείτο αυτή η πρακτική, αφού η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν για μια επταετία η βασική προτεραιότητα και ο κεντρικός στόχος των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι τότε ιθύνοντες δεν εξήγησαν ποτέ και κάτι ακόμη: πώς δαπανούνταν τόσο μεγάλα ποσά για απροσδιόριστους λόγους που δεν περιγράφονται στα επίσημα έγγραφα, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία βίωνε και τότε –όπως συνήθως– άλλον ένα χρόνο λιτότητας.
Οι αδιαφανείς διαδικασίες, όπως περιγράφονται από χαρτιά που έχουμε στα χέρια μας, που ακολουθούνταν είχαν συχνά ως αποτέλεσμα την εξαπάτηση δημόσιων λειτουργών αλλά και πυκνά την άσκοπη δαπάνη χρημάτων για σκοπούς που ποτέ δεν αναλύθηκαν και δεν εξηγήθηκαν επαρκώς.

Οι φάκελοι της μεγάλης ανατριχίλας…

Οι φάκελοι που προέκυψαν από το ρεπορτάζ του «Π» επ’ αυτού προκαλούν σοκ ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια της ολυμπιακής προετοιμασίας από τους τότε «πράσινους» αρμόδιους και να σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί την παρυφή του παγόβουνου, καθώς καλύπτεται από ένα προπέτασμα «νομοτυπίας».
Τα υπόλοιπα στοιχεία που αφορούν όλες τις φάσεις της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και τους υφυπουργούς Αθλητισμού, Γιώργου Φλωρίδη και Γιάννη Κουράκη, προκαλούν πραγματική ανατριχίλα. Θα τα αποκαλύψουμε σταδιακά και θα τα μοιραστούμε μαζί σας. Για να μάθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες πως ευδοκίμησαν οι… ημινομίμως ενεργούντες στο παρασκήνιο της επίτευξης ενός κορυφαίου εθνικού στόχου.
Επί του παρόντος, εμείς διατυπώνουμε απλά ερωτήματα: γιατί τα χρήματα φιλτραρίστηκαν μέσα από το ταμείο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας; Ποιοι ήταν αυτοί οι πανάκριβοι συνεργάτες, των οποίων η δραστηριότητα και η ειδικότητα δεν περιγράφονται, δίπλα στους «αθανάτους» και το ελληνικό κράτος έπρεπε να τους πληρώσει με 10 εκατ. δραχμές για να επισκεφτούν την πατρίδα μας; Μυριάδες άλλα ερωτήματα ανακύπτουν, αλλά θα ήταν καλό οι τότε αρμόδιοι να δώσουν κάποιες πειστικές απαντήσεις. Τις περιμένουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα