“Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια των επενδύσεων”

Συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Ρέσλερ διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν πια τα εμπόδια που υπήρχαν κατά το παρελθόν, σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα εμπόδια

ήταν η έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Αυτά τα εμπόδια δεν υπάρχουν πια», εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων, αλλά και την προθυμία του Βερολίνου να στηρίξει την Ελλάδα.

Αμφότεροι συμφώνησαν στη σύσταση ομάδας ειδικών από τα υπουργεία τους, η οποία θα ασχολείται με θέματα ενέργειας, επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, ενώ θα ελέγχει και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Ο κ. Ρέσλερ ήταν κατηγορηματικός: «Θέλουμε όχι μόνο λόγια, αλλά και έργα».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η δημιουργία ενός ελληνικού επενδυτικού ταμείου, στα πρότυπα της γερμανικής επενδυτικής Τράπεζας KfW, για τη στήριξη κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με τον κ. Ρέσλερ να σημειώνει επ’ αυτού πως «Το βασικό μήνυμα είναι ότι υπάρχει ασφάλεια και ότι οι λογαριασμοί εξοφλούνται – έστω με μικρή καθυστέρηση. Μετά θα έρθουν και οι επενδύσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε σχετικά ότι σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η ίδρυση ενός ακόμη Ταμείου, αλλά η σύσταση ενός εργαλείου που θα οδηγήσει στην αναδόμηση των ελληνικών επιχειρήσεων και θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια της κυβέρνησης, των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και των ιδιωτών και υπογράμμισε ότι «δεν επιχειρούμε να συλλέξουμε χρήματα επί ζημία εκείνων που θα τα διαθέσουν», αλλά στόχος είναι να υπάρξει τόσο επενδυτικό κέρδος για όσους επενδύσουν, όσο και επιχειρηματικό για εκείνους που θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους».

«Η Ελλάδα θεωρεί τη Γερμανία πολύ σημαντικό εταίρο και υπολογίζει στην στήριξή της», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τόσο την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όσο και τον κ. Ρέσλερ, για τους οποίους είπε ότι στέκονται στο πλάι της Ελλάδας σε αυτή την εθνική προσπάθεια, που «πρέπει οπωσδήποτε να έχει αποτέλεσμα».

«Κατεύθυνση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, αλλά μόνο εθνικό κόστος. Είναι η μάχη της γενιάς μας και η Ελλάδα θα τα καταφέρει», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στις επαφές του κ. Χατζηδάκη συμμετέχει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Διαβάστε σχετικά στο “Π” : “Χατζηδάκης: Το βάρος στην πραγματική οικονομία”

Keywords
Τυχαία Θέματα