Ξεκινά σήμερα η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος

Ξεκινά σήμερα η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος στα εμπορικά καταστήματα

Ξεκινά σήμερα η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος γιά τα εμπορικά καταστήματα η οποία και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 10 Μαΐου. Πρόκειται για ένα νέο μέτρο που επιτρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις τέσσερις κι όχι δύο φορές το χρόνο, σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών,

την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή στις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων. «Επειδή την ημέρα εκείνη διεξάγεται ο « 3ος Ημιμαραθώνιος της Αθήνας» από 8:00-11:10, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, εκτιμώντας ότι η επιτυχία της εκδήλωσης θα συμβάλλει στην ανάδειξη της εικόνας της πόλης και της αγοράς της, προτείνει στους συναδέλφους εμπόρους να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους από ώρα 12:00 – 18:00».

Οι τακτικές εκπτώσεις της χειμερινής περιόδου θα ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θα διαρκούν μέχρι το τέλος Φλεβάρη ενώ οι τακτικές εκπτώσεις της θερινής περιόδου θα ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και θα διαρκούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα πραγματοποιούνται κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορικού(ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι 10 ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 10 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, θα αναγράφεται η παλιά και η νέα τιμή των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης ώστε να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται οτι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει εικοσιτετράωρη απεργία στον κλάδο του εμπορίου, με απόφασή της διοίκησής της, για την Κυριακή 4 Μαΐου, εκδηλώνοντας την αντίθεσή της στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Τα σωματεία της ΟΙΥΕ προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο σταθμό Νερατζιώτισσα.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΙΥΕ αναφέρει ότι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν την Κυριακή των Βαΐων δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, ενώ κι άλοι δεν έχουν πάρει το ρεπό που τους οφείλουν οι εργοδότες και τονίζει ότι τα καταστήματα, με ελάχιστες περιπτώσεις, δεν δούλεψαν.

Τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες

Τσουχτερά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων. Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους παραβάτες θα ισούται με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

The post Ξεκινά σήμερα η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα