Βρέθηκε το γονίδιο που αυξάνει κατά 38% τον κίνδυνο για έμφραγμα

Ένας στους έξι άνδρες με καρδιοπάθεια φαίνεται ότι είναι φορείς ενός γονιδίου που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα, όπως αναφέρει μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο μέλλον οι καρδιοπαθείς θα μπορούν να ελέγχονται για το εάν έχουν το συγκεκριμένο γονίδιο, έτσι ώστε να τους χορηγείται θεραπεία που θα αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

Το γονίδιο αυτό αυξάνει παράλληλα και τις πιθανότητες

θανάτου από καρδιοπάθεια ή έμφραγμα, ενώ όπως αναφέρεται το ποσοστό των γυναικών με καρδιοπάθεια που φέρει το γονίδιο αυτό είναι μικρότερο συγκριτικά με αυτό των ανδρών.

Ο ερευνητής και καθηγητής Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης, Ρέντφορντ Γουϊλιαμς, του Πανεπιστημίου Ντιουκ στη Βόρειο Καρολίνα δηλώνει: «Είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Σε μια προγενέστερη μελέτη ο δρ Γουϊλιαμς και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει ότι οι φορείς μιας συγκεκριμένης μεταλλαγής του γονιδίου 5HTR2C (η μεταλλαγή αποκαλείται rs6318 SER23 C και για συντομία SER23) παράγουν διπλάσιες ποσότητες της ορμόνης κορτιζόλη όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες.

Επιπλέον είχαν διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη μεταλλαγή σχετίζεται και με την στεφανιαία νόσο, γι’ αυτό και προσπάθησαν να εξακριβώσουν εάν θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προειδοποίηση σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.126 καρδιοπαθείς εθελοντές, εκ των οποίων οι 4.036 ήταν άντρες και οι 2.090 γυναίκες, οι οποίοι στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε εξετάσεις DNA προκειμένου να εξακριβωθεί πόσοι από αυτούς έφεραν την μεταλλαγή SER23.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας τους για επτά συνεχόμενα χρόνια και διαπίστωσαν ότι το 17,3% των ανδρών και το 3% των γυναικών ήταν φορείς της SER23.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, συνολικά 1.544 εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους από διάφορα αίτια (ως επί το πλείστον καρδιαγγειακά), ενώ είχαν καταγραφεί και 225 μη θανατηφόρα εμφράγματα.

Η ανάλυση όλων των στοιχείων που συνέλεξαν έδειξαν πως όσοι εθελοντές έφεραν το γονίδιο SER23, είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα και μάλιστα η ύπαρξη του γονιδίου ήταν εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα και την παχυσαρκία.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται πως ένα γονίδιο συνδέεται με τη σοβαρότητα της καρδιοπάθειας και τον κίνδυνο για έμφραγμα, ο δρ Γουϊλιαμς όμως υποστηρίζει ότι το νέο αυτό γονίδιο είναι διαφορετικό, καθώς είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο υπονομεύει την καρδιολογική υγεία.

Το σημαντικότερο όπως εκτιμά είναι το γεγονός ότι μπορεί να αναχαιτιστεί ο τρόπος δράσης του πιθανότατα με τη χορήγηση φαρμάκων που θα ελαττώνουν την παραγωγή της κορτιζόλης.

«Το ενδιαφέρον για μένα είναι ότι αυτό το γενετικό χαρακτηριστικό εμφανίζεται σε σημαντικό ποσοστό των πασχόντων από καρδιοπάθεια», ισχυρίζεται από την πλευρά της η επικεφαλής ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών στο Ντιουκ, δρ Μπέβερλι Μπράμετ.

Παράλληλα αναφέρει: «Εάν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας, συνεχίζοντας την έρευνά μας θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους ελάττωσης της παραγωγής κορτιζόλης σε συνθήκες στρες και με αυτό τον τρόπο να μειώσουμε τους θανάτους από έμφραγμα».

The post Βρέθηκε το γονίδιο που αυξάνει κατά 38% τον κίνδυνο για έμφραγμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα