Βραβεία με άρωμα Ελλάδας

Ελληνικό χρώμα έχει η λίστα με τις 100 καλύτερες και πιο «πράσινες» παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης. Μεταξύ 1.000 δημοφιλών τουριστικών προορισμών, η Ιεράπετρα της Κρήτης ήλθε 2η στην κατάταξη, η Σαμοθράκη 7η και 17η η Αλόννησος. Οι επιλεγμένες περιοχές από όλη την Ευρώπη παρουσιάστηκαν ως οι βιώσιμοι προορισμοί για διακοπές, στο πλαίσιο του προγράμματος Quality Coast της Ευρωπαϊκής Ενωσης Παραλιών και Παράκτιων Περιοχών (European Coastal & Marine Union – EUCC).

Η κριτική επιτροπή συγκέντρωσε πληροφορίες για 4 βασικούς τομείς: Φύση και Βιοποικιλότητα, Περιβάλλον, Ταυτότητα και Πολιτισμική Κληρονομιά και Κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 δείκτες αξιολόγησης. Κάποιοι από αυτούς είναι το ποσοστό επιφάνειας των προορισμών χωρίς δόμηση, η καθαρότητα των υδάτων, η έλλειψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα ποσοστά θορύβου και εντατικού φωτισμού κ.ά.
Ιεράπετρα-Σπάνια και άγρια ομορφιά
Το χρυσό βραβείο απέσπασε η Ιεράπετρα της Κρήτης, κατακτώντας τη 2η θέση στην τελετή που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Torres Verdas της Πορτογαλίας. Η πόλη ήλθε δεύτερη στον τομέα Περιβάλλοντος και πρώτη στον Κοινωνικοοικονομικό τομέα. «Η διάκριση είναι πολύ σημαντική για τον δήμο της Ιεράπετρας, γιατί αποδεικνύει την υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα των παραλιών μας. Η Ιεράπετρα ήλθε δεύτερη με μικρή διαφορά από τις Αζόρες, γεγονός που πιστοποιεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς για όλη την Ευρώπη, με την αναγνώριση ενός οργανισμού παγκόσμιου κύρους», δηλώνει στη Real planet ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης. Το νησί Χρυσή βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας και διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά των παραλιών της. Στην περιοχή κυριαρχεί το κεδρόδασος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σπάνιο σε έκταση και σε δομή για τον ελλαδικό χώρο. Ο αριθμός των φυτικών ειδών της Χρυσής είναι πολύ μεγάλος και τα είδη που υπάρχουν εκεί θεωρούνται από σπάνια σε ακτές της νότιας, κυρίως, Ευρώπης, έως μοναδικά σ’ όλο τον κόσμο. Η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στην περιοχή, ενώ έχουν αναφερθεί συνολικά πάνω από 120 είδη μεταναστευτικών πουλιών.
Σαμοθράκη-Φύση που κλέβει καρδιές
«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μας η αναγνώριση του τόπου μας ως ένας από τους 10 προτεινόμενους προορισμούς, κατά προτεραιότητα, για εναλλακτικό τουρισμό. Η χρυσή διάκριση σε μας, δόθηκε στην κατηγορία φύση και τοπική ταυτότητα. Πολύ εύστοχο προορισμό, κατά τη γνώμη μου, που αναδεικνύει το ξεχωριστό του δικού μας νησιού», λέει ο Αθανάσιος Βίτσας, αντιδήμαρχος Σαμοθράκης. Ενας από τους βασικούς λόγους που έχει αναδειχθεί η Σαμοθράκη είναι η ανύπαρκτη δόμηση στην παράκτια περιοχή του νησιού, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της αποτελεί περιοχή Natura. Το όρος Φεγγάρι είναι η υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου Πελάγους (1.611 μ.) και χαρακτηρίζεται από το πλούσιο πράσινο και την έντονη πανίδα του. Στο νησί αυτό μπορείς σίγουρα να κάνεις «οικολογικό τουρισμό», αφού ενδείκνυται για πεζοπορία
Keywords
Τυχαία Θέματα