“Βόμβα” Ντάισελμπλουμ για τράπεζες και καταθέτες

Μπορεί τη Δευτέρα να έγινε η αρχή, οι «βομβιστικές» δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν λένε να λάβουν τέλος…

Έπειτα από προσωρινή αναδίπλωση, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανήλθε στην προοπτική επιβάρυνσης των καταθετών σε περίπτωση διάσωσης τραπεζών σε χώρα της Ευρωζώνης.

«Θα σπάσουμε τον αυτοματισμό που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις. Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες

οι ίδιες και οι καταθέτες. Σε αυτό θα πρέπει να συνηθίσουν οι αγορές», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο Rtl.

«Δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν όλους τους κινδύνους το κράτος ή ο φορολογούμενος. Οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν», σημείωσε περαιτέρω.

Ωστόσο οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών. «Οι καταθέσεις πρέπει να είναι εγγυημένες, η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Keywords
Τυχαία Θέματα