Βλέπουν θρίαμβο Αναστασιάδη στην Κύπρο

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Οι ζυμώσεις στη Μεγαλόνησο συνεχίζονται, ενόψει του Κυριακάτικου δευτέρου γύρου των Εκλογών. Κι αν οι «δημοσκοπήσεις εξόδου» της περασμένης Κυριακής έριξαν στον «κουβά» το πολιτικό, δημοσιογραφικό και … δημοσκοπικό σύστημα του νησιού, αυτήν τη φορά, οι οιωνοί προκύπτουν από την ίδια την κοινωνία, αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Πηγές του Δημοκρατικού Συναγερμού με τις οποίες συνομιλεί το «Π», εκτιμούν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης

θα εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πανηγυρικό ποσοστό που θα κυμανθεί γύρω στο 60%. Κρατούν, ωστόσο, χαμηλούς τόνους διότι αυτό που εξελίσσεται στη μαρτυρική μεγαλόνησο είναι μια αλλαγή δεδομένων, στη νοοτροπία και στις πολιτικές συνήθειες των πολιτών. Σε μια χώρα διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή και μαρτυρική από την τουρκική Κατοχή, που ως χθες ακόμη και οι ποδοσφαιρικές της ομάδες είχαν αλυσοδεθεί στον κομματικό ολετήρα, όταν έρχεται ένας υποψήφιος πρόεδρος και λέει «θέλω να βαδίσουμε όλοι μαζί», γεννά τουλάχιστον προσδοκίες. Κι ο Νίκος Αναστασιάδης το λέει αυτό, χωρίς τις εξάρσεις του παρελθόντος.

Για αυτό και φαίνεται, αξιοποιώντας και την ιλιγγιώδη φθορά του ΑΚΕΛ, ότι έχει απονευρώσει από τα εις βάρος του επιχειρήματα, τους αρχηγούς των κομμάτων που απέχουν παρασάγγας ιδεολογικά από το ΔΗΣΥ. Για αυτό και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, παρά το ότι δεν έχει συναντηθεί στο προσκήνιο με τον ηγέτη της Κυπριακής Κεντροδεξιάς, άφησε «ελεύθερη» την επιλογή της βάσης του κόμματος, ενώ και ο Γιώργος Λιλλήκας φαίνεται να μη «θέλει να ακούσει για το ΑΚΕΛ».

Την στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη αποφάσισε, εξάλλου και το Κεντρικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), το οποίο στον πρώτο γύρο των εκλογών είχε ταχθεί υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 το ΕΥΡΩΚΟ είχε πάρει 3,88% και κατέλαβε δύο έδρες στη Βουλή.

Το Κεντρικό Συμβούλιο του κόμματος, κατά τη διάρκεια ανοικτής συνεδρίας, ενέκρινε με 304 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, στη συνεδρία το παρών έδωσαν και στελέχη του κόμματος που ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη, στελέχη που ψήφισαν Γιώργο Λιλλήκα, ακόμη και στελέχη που συμμετείχαν στην πολιτική επιτροπή του κ. Λιλλήκα.

«Η σημερινή τραγική πραγματικότητα των συσσιτίων, της φτώχειας, της κοινωνικής εξαθλίωσης και της εθνικής υπονόμευσης, επιβάλλουν να αφήσουμε πίσω τις διαφορές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, ζητώντας από το Κεντρικό Συμβούλιο του κόμματος την επικύρωση της στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη.

Τονίζοντας ότι «σήμερα έχουμε μπροστά μας δύο υποψήφιους και πρέπει να πάρουμε θέση για το καλό της πατρίδας και του λαού μας», ο κ. Συλλούρης πρόσθεσε πως «για πέντε χρόνια οι πολιτικές του ΑΚΕΛ μας πίκραναν, μας εξαθλίωσαν, μας εξόργισαν, μας απομόνωσαν και μας εξέθεσαν στο εξωτερικό εξαφανίζοντας και τα τελευταία ίχνη αξιοπιστίας της Κύπρου».

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζει και η στήριξη που, ο κ. Αναστασιάδης, πήρε από την Εκκλησία και το ΔΗΚΟ, πράγμα που τον οδηγεί, όπως λένε οι αναλυτές – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε μια καθαρή επικράτηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα