Βενιζέλος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για Ουκρανία – Τι συζήτησε με Κέρι και Νταβούτογλου

Τετ-α-τετ με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζων Κέρι και τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ Βενιζέλος, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Λιβύη, στην Ρώμη.

Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων του κ. Βενιζέλου ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στη Λιβύη.

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως θα συνεχιστεί ο διάλογος για λύση στην ουκρανική κρίση, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του, που αντιπροσωπεύουν τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ουκρανίας «μου μετέφεραν ένα μήνυμα πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία επαφής, η οποία κάπου μπορεί να οδηγήσει. Αν όχι στην εκτόνωση, πάντως στον έλεγχο των εξελίξεων» όπως τόνισε.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως η απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, η οποία πάντοτε πρέπει να εκτιμάται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σημείωσε ότι η Ελλάδα μεριμνά για την ασφάλεια και ευημερία του ελληνισμού της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Νταβούτογλου και ο κ. Βενιζέλος είπε πως «το βασικό ζήτημα της συζήτησής τους ήταν η Ουκρανία. «Είχα πάει εγώ την προηγούμενη Κυριακή, είχε πάει και αυτός. Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις εντυπώσεις από τις συζητήσεις με τις νέες ουκρανικές Αρχές. Υπάρχει ταταρική μειονότητα, η οποία απασχολεί πάρα πολύ την Τουρκία, όπως και εμάς μας απασχολεί φυσικά η ελληνική κοινότητα, η ελληνικής καταγωγής κοινότητα, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην Ανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο τη Μαριούπολη. Μάλιστα, τα Γενικά μας Προξενεία στην Οδησσό έχουν την ευθύνη για την περιοχή της Κριμαίας και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και της προξενικής πρακτικής. Είχα και με άλλους φυσικά συναδέλφους μου την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις. Με τον συνάδελφό μου τον Γερμανό, τον Γάλλο, τον Αμερικανό».

Επίσης, οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν ένα σχόλιο, για το στιγμιότυπο με τον Κέρι, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως το περιστατικό «δεν είχε μόνο πολιτικό περιεχόμενο, είχε και έναν προσωπικό χαρακτήρα. Αλλά εν πάση περιπτώσει σημασία έχει πάντα να αξιοποιούμε τέτοιες συναντήσεις και θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις και με τον κ. Λαβρώφ, στη συνέχεια της Διάσκεψης, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, να μην κλιμακωθεί η κρίση.

Ως προς την Λιβύη επανέλαβε ότι η ΕΕ θέλει «μια σταθερή κατάσταση, μια δημοκρατική Λιβύη, μια Λιβύη με Σύνταγμα, που να έχει έλεγχο στην επικράτειά της, που δεν κινδυνεύει να χάσει την εδαφική της ακεραιότητα, που να έχει έλεγχο των πηγών φυσικού πλούτου».

Για την ουσία της Διάσκεψης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, «μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μια πιο έντονη και πρακτική επαφή και σε διμερές επίπεδο» και πως «υπάρχει πάντοτε το μεγάλο θέμα των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί υπάρχουν πάντα δυνατότητες ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή».

The post Βενιζέλος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για Ουκρανία – Τι συζήτησε με Κέρι και Νταβούτογλου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα