Βενιζέλος: Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή επιδίωξη της Μολδαβίας

Δηλώσεις έκαναν από κοινού, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλος και η αντιπρόεδρος της Μολδαβικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Νατάλια Γκέρμαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Βενιζέλος στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισενέου, υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον λόγο πήρε πρώτη η κα Γκέρμαν, ο οποία είπε χαρακτηριστικά

ότι « Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ . Βενιζέλου στη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Και δεύτερον, ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί αυτή την επίσκεψη στη χώρα μας υπό μία άλλη, επίσης, ιδιότητά, αυτήν του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ΥΠΕΞ της Μολδαβίας, στάθηκε ιδιαίτερα στην βοήθεια της Ελλάδας από την θέση της προεδρίας της ΕΕ, στην απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ από την 28η Απριλίου.

Η κα. Γκέρμαν, στάθηκε επίσης, στην τεράστια όπως είπε συμβολή της ελληνικής Δημοκρατίας, στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου της Μολδαβίας, για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας , τονίζοντας ότι «Το Μνημόνιο που υπογράψαμε με τον Έλληνα συνάδελφό μου προϋποθέτει τον συγχρονισμό των δράσεων μεταξύ της Μολδαβίας και της Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας. Και, φυσικά, το εν λόγω Μνημόνιο προϋποθέτει, επίσης, τη μετάδοση εμπειριών στον τομέα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης από τα αντίστοιχα θεσμικά όργανα της Ελλάδας».

Τέλος, η αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης, υπογράμμισε πως «Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εξέφρασα τις ευχαριστίες μου στην ελληνική Κυβέρνηση για τις υποτροφίες που προσέφερε στους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης».

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ε Βενιζέλος, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, αφού ευχαρίστησε την ομόλογό του για την φιλοξενία, ότι « Μεταξύ των δύο χωρών μας υπάρχουν πολύ ισχυροί ιστορικοί, πολιτισμικοί, γεωγραφικοί και ηθικοί δεσμοί. Όπως γνωρίζετε, για εμάς η Μολδαβία και ειδικά η πόλη του Κισινέου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ιστορίας, γιατί η πόλη ήταν η αφετηρία της εθνικής μας επανάστασης που κήρυξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εδώ στη Μολδαβία».

Ο κ. Βενιζέλος, στάθηκε επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, λέγοντας πως «Οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές, αλλά κοινή μας πρόθεση και βούληση είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς. Πρώτον, την οικονομική και εμπορική μας συνεργασία, μέσω του ιδιωτικού μας τομέα, μέσω της στήριξης της επιχειρηματικής μας κοινότητας, προκειμένου αυτή να αναπτύξει δραστηριότητες εδώ στη Μολδαβία ως ξένος άμεσος επενδυτής σε διάφορους τομείς.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς και γεωπολιτικούς λόγους, είναι εκείνος της ενέργειας. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί, προκειμένου να εγκαταστήσουμε νέους αγωγούς, να αξιοποιήσουμε νέα μέσα, πάντα στο πλαίσιο της αρχής της απαραίτητης διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδών, προκειμένου να επιτύχουμε την ασφάλεια της τροφοδοσίας, καθώς και να προσφέρουμε καλύτερες τιμές στους πολίτες μας »πρόσθεσε.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, τόνισε την σημασία του μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο χώρες αλλά και την ευρωπαϊκή επιδίωξη της Μολδαβίας, λέγοντας ότι «Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης είναι πολύ σημαντική όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό, καθώς ο κύριος στόχος αυτού του Μνημονίου είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας για την ευρωπαϊκή προετοιμασία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Για εμάς, για την Ελλάδα, αλλά και για το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στήριξη των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και επιλογών της Μολδαβίας είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Βρίσκομαι εδώ, δεύτερον, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η ευρωπαϊκή μου, προσωρινή ιδιότητα, προκειμένου να δηλώσω τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε αυτή την ευρωπαϊκή επιδίωξη».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, στάθηκε στην συνεργασία Μολδαβίας-ΕΕ και είπε πως « Η Συμφωνία Σύνδεσης είναι ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Από ευρωπαϊκή σκοπιά, η σταθερότητα των τοπικών θεσμών, η δημιουργία ενός υψηλής ποιότητας δικαστικού σώματος, η συνεχής μάχη κατά της διαφθοράς, καθώς και το φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την προοπτική των διμερών σχέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ της Ε.Ε. και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια θα είναι τα οφέλη του συγκεκριμένου μνημονίου που υπεγράφη, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε ότι «: Ένας πολύ ειλικρινής και χειροπιαστός στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης. Έχουμε την πολιτική βούληση, αλλά χρειαζόμαστε και τη σχετική τεχνική προετοιμασία. Πρέπει να μεταφράσουμε το κείμενο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προετοιμάσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες. Η πρώτη εφαρμογή του Μνημονίου θα είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας, επειδή, επαναλαμβάνω, η βούλησή μας και η απόφασή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μέχρι το τέλος της Προεδρίας μας».

Διαβάστε αναλυτικά, ολόκληρες τις Δηλώσεις Βενιζέλου και Ν. Γκέρμαν

The post Βενιζέλος: Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή επιδίωξη της Μολδαβίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα