Τζον Κέρι: Θα υπάρξουν κυρώσεις που θα αποκλείσουν οικονομικά τη Ρωσία

«Η Ρωσία συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται στον 19ο αιώνα» σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ενώ καταδίκασε την «απίστευτη ενέργεια επίθεσης» της Μόσχας.

Μάλιστα, ο κ. Κέρι επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για «σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ και Δύσης» και τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις που μπορεί να αποκλείσουν οικονομικά τη Ρωσία.

Ο

υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολίασε ότι η Ρωσία συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται στον 19ο αιώνα «με το να εισβάλει σε μία άλλη χώρα με κατασκευασμένα προσχήματα».

Επισήμανε ότι οι χώρες του G8 είναι έτοιμες να λάβει αποφάσεις και να αποκλείσει τη Ρωσία, ενώ ανέφερε πως πιθανά βήματα θα μπορούσαν να είναι η απαγόρευση χορήγησης βίζας, το πάγωμα λογαριασμών και ο οικονομικός αποκλεισμός.

Υποστήριξε, δε πως η Ρωσία έχει ακόμα στη διάθεσή της επιλογές ώστε να μην εξαπλωθεί η κρίση και να επιλυθεί η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Α. Πουσκόφ: «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία»

Οι ανωτέρω δηλώσεις του κ. Κέρι προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, ο οποίος απάντησε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να αποκλείσουν τη Ρωσία «είναι καταδικασμένες».

«Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία» δήλωσε ο κ. Πουσκόφ, τονίζοντας ότι οι χώρες της Δύσης δε θα καταφέρουν να επιτύχουν διεθνή αποκλεισμό της χώρας.

Στη συνέχεια, άφησε να εννοηθεί πως πέραν των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ υπάρχουν και άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν εκφραστεί σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε Ουκρανία και Ρωσία.

«Δεν έχουν γίνει γνωστές δηλώσεις από μεγάλη μερίδα χωρών, εκ των οποίων και οι σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και άλλες σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε η Ρωσία», συμπλήρωσε ο Πουσκόφ.

Νωρίτερα, ο κ. Πουσκόφ επέμεινε πως η Δύση καλείται να ζυγίσει καλά τις αποφάσεις της γύρω από την κατάσταση, παρά να «συμπεριφέρεται σύμφωνα με το πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου».

Εξήγησε, μάλιστα, πως υπάρχουν δύο οδοί που μπορεί να επιλεγούν από τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία: η επιθετική λύση των χωρών που θα εθελοτυφλούν μπροστά στα σοβαρά προβλήματα και αντιθέτως θα αντιδρούν στο πλαίσιο των αντιρωσικών συναισθημάτων «για τα οποία οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι γνωστές» και η επιλογή της ισορροπημένης και ρεαλιστικής οδού.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε πως η Δύση δε μπορεί να μη λάβει υπόψη της ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ελάχιστο «αν όχι καθόλου έλεγχο της χώρας», με τις φιλοναζιστικές δυνάμεις να έχουν επέμβει, «ελέγχοντας τους δρόμους του Κιέβου, φορώντας ρούχα με διακριτικά των SS, απειλώντας τον μη ουκρανικό πληθυσμό και πιέζοντας τους Τσετσένους αυτονομιστές να καταβάλουν δυνάμεις ώστε να πολεμήσουν τη Ρωσία».

The post Τζον Κέρι: Θα υπάρξουν κυρώσεις που θα αποκλείσουν οικονομικά τη Ρωσία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα