Τρέχει να προλάβει το Eurogroup η κυβέρνηση – Τα «αγκάθια» και οι δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή

Δια αλληλογραφίας συνεχίζεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από «αγκάθια».

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι εκείνη την ημερομηνία να έχει ψηφίσει στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ τέσσερα είναι τα «καυτά»

μέτωπα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τρόικα, τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στις αρχές Δεκέμβρη, όταν επιστρέψουν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

Η «ψαλίδα» για το περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2014 και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το «πακέτο» μέτρων που θα χρειαστεί δεν έχει «κλείσει».

Ανοιχτό είναι και το «καυτό» ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτικό σχέδιο όμως η τρόικα το αμφισβητεί και αυτό. Και αυτό επειδή το ελληνικό σχέδιο δημιουργεί νέα τρύπα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα αμφισβητεί το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου και αυξάνει την τρύπα για άλλα 200 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα τα οποία θα λάβει το υπουργείο Εργασίας. Στον προϋπολογισμό του 2014 το υπουργείο Οικονομικών ενέγραψε πρόβλεψη για έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις του. Η τρόικα όμως δεν πείθεται και ζητά διευκρινίσεις ώστε να εγκρίνει τις ελληνικές εκτιμήσεις. Συγχρόνως, σε αρκετές συσκέψεις, η τρόικα αφήνει να εννοείται πως πιθανά θα πρέπει να περικοπούν και κάποιες συντάξεις.

Αν μη τι άλλο, οι πιστωτές φαίνεται να έχουν αποδεχτεί ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα ανάμεσα σε 500 και 800 εκατ. ευρώ.

Άλλο μέτωπο είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση. Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε και έδωσε στοιχεία για την πιθανή πορεία του μέτρου και για το 2014. Η τρόικα δεν ανοίγει τα χαρτιά της και ζητά η συζήτηση να συνεχιστεί.

Ανοιχτό είναι και το ζήτημα της υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο.

Το μεγάλο αγκάθι εδώ είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ΕΑΣ.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο των απολύσεων. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να προσμετρήσουν στις 4.000 απολύσεις του 2013 οι υπό αποχώρηση εργαζόμενοι των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, αλλά η τρόικα δεν φαίνεται να συμφωνεί.

Τη δέσμευση για την πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων φέρεται να έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Άλλωστε, αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος τόνισε και στις δημόσιες δηλώσεις του στο πλάι της Καγκελαρίου και στην ομιλία του, την επομένη, σε συνέδριο.

Η κυβέρνηση καλείται, σε διάστημα ενός μηνός, να διαχειριστεί μία σειρά από αγκάθια αλλά και δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή.

Συνολικά θα πρέπει:

να αναζητηθεί σύντομα λύση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Καθώς οι απολύσεις προσωπικού έχουν ήδη συμφωνηθεί, το πρόβλημα εντοπίζεται στην πρόθεση της ελληνικής πλευράς να παραμείνει ο εξαγωγικός χαρακτήρας της επιχείρησης γεγονός που ενεργοποιεί τις διαδικασίες της Κομισιόν περί παράνομων κρατικών επιδοτήσεωννα υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς η τρόικα επιμένει στην πλήρη άρση της προστασίας της α’ κατοικίας ενώ οι βουλευτές και των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί, υπό την πίεση και του κομματικού τους ακροατηρίουνα σχηματοποιηθεί και συμφωνηθεί με την τρόικα η στρατηγική της κυβέρνησης έναντι του στόχου των 2.000 επιπλέον απολύσεων και των 25.000 διαθεσιμοτήτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου καθώς και των 11.000 απολύσεων που προβλέπεται να γίνουν εντός του 2014. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συγκαλέσει αύριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προκειμένου να αναζητηθούν τα ΝΠΙΔ από τα οποία θα προκύψουν οι απολύσεις του Δεκεμβρίουνα προχωρήσουν οι αλλαγές στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, που αποτελεί σημείο αιχμής για την τρόικα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνέντευξη Τόμσεν στην Καθημερινή. Το ίδιο ζήτημα, ωστόσο, προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και γαλάζιων βουλευτώννα ψηφιστεί ο νέος νόμος για το φόρο ακινήτων, ο οποίος ουσιαστικά μονιμοποιεί τη βαριά φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Ο χρόνος ψήφισης του νόμου τοποθετείται πριν τον προϋπολογισμό, πιθανότατα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίουκαι, φυσικά, να ψηφιστεί ο νέος προϋπολογισμός, που αποτελεί και τυπικά ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Για το Μαξίμου το ιδανικό σενάριο θα ήταν τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτωπα να κλείσουν πριν τον προϋπολογισμό προκειμένου, δι αυτής της ψήφου, να «νομιμοποιηθούν» πολιτικά και οι προηγούμενες επιλογές. Καθίσταται ωστόσο σαφές ότι τόσον η εκκρεμότητα με την τρόικα όσο και το ενδεχόμενο κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων προκαλούν πλήθος αβεβαιοτήτων…

Πηγή φωτογραφίας: Fosphotos.com

The post Τρέχει να προλάβει το Eurogroup η κυβέρνηση – Τα «αγκάθια» και οι δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα