Τουρκία: Επικυρώθηκε η καταδίκη ανώτατων απόστρατων για την υπόθεση Βαριοπούλα

Επικυρώθηκαν σήμερα από το τουρκικό Εφετείο οι καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος ανώτατων απόστρατων αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι εμπλέκονταν στην υπόθεση «Βαριοπούλα», με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν πριν από μια δεκαετία.

Από την άλλη μεριά, το δικαστήριο ανέτρεψε την αρχική απόφαση εις βάρος δεκάδων άλλων λιγότερο προβεβλημένων κατηγορούμενων για την υπόθεση.

Η «επιχείρηση Βαριοπούλα» προέβλεπε, μεταξύ άλλων, βομβιστικές επιθέσεις σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό

νόμο με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Με τη σημερινή απόφαση, το Εφετείο επικύρωσε την 20ετή ποινή κάθειρξης που έχει επιβληθεί πρωτόδικα στον κυρίως ύποπτο της επιχείρησης «Βαριοπούλα», τον απόστρατο στρατηγό Τσετίν Ντογκάν, καθώς και στον πρώην αρχηγό της τουρκικής αεροπορίας, Ιμπραϊμ Φιρτίνα, και τον απόστρατο ναύαρχο, Οζντέν Ορνέκ.

Ανάμεσα σε άλλους προβεβλημένους αξιωματούχους των οποίων οι καταδικαστικές αποφάσεις επικυρώθηκαν είναι ο απόστρατος στρατηγός, Ενγκίν Αλάν, ο οποίος εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2011 με το εθνικιστικό κόμμα MHP, και ο απόστρατος στρατηγός, Μπιλγκίν Μπαλανλί, που επρόκειτο να γίνει διοικητής της Αεροπορίας προτού συλληφθεί.

The post Τουρκία: Επικυρώθηκε η καταδίκη ανώτατων απόστρατων για την υπόθεση Βαριοπούλα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα