Το σχέδιο για το ελληνικό «Αλκατράζ»

Διπλή περίμετρο φύλαξης, αλεξίσφαιρες σκοπιές, πολεμικά τυφέκια G3 στους φρουρούς, κάμερες παρακολούθησης, ηλεκτρονικές θωρακισμένες πόρτες, μόνιμη παρουσία ομάδας των ΕΚΑΜ, σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και συστηματικούς ελέγχους εντός αλλά και εκτός της φυλακής, περιλαμβάνει το σχέδιο των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για το ελληνικό «Αλκατράζ».
Σε αυτό θα… φιλοξενούνται

βαρυποινίτες, δολοφόνοι, μαφιόζοι, έμποροι ναρκωτικών και γενικότερα όσοι κατάδικοι θεωρούνται μεγάλης επικινδυνότητας και δεν είναι εύκολη υπόθεση η κράτησή τους στα κοινά σωφρονιστικά καταστήματα.
Ωστόσο, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης για ανέγερση νέων φυλακών, αλλά για ειδική διαμόρφωση μίας εκ των φυλακών Τρικάλων, Μαλανδρίνου ή Γρεβενών.
Άλλωστε, για να λειτουργήσουν φυλακές τέτοιου τύπου, απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό εξωτερικών φρουρών. Οι φύλακες πρέπει να γνωρίζουν τον χειρισμό βαρέως οπλισμού, καθώς πολλοί αλλοδαποί γνωρίζουν καλά τα οπλικά συστήματα και δεν θα διστάσουν να τα χρησιμοποιήσουν για να «σπάσουν» την άμυνα της φυλακής.
Οι συζητήσεις για τη δημιουργία μίας υψίστης ασφαλείας φυλακής είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Τα απανωτά, όμως, περιστατικά (απόδραση των έντεκα στα Τρίκαλα, απόπειρα απόδρασης Βλαστού, ομηρία Ριζάι, ευρήματα στον Κορυδαλλό κ.ά.) αναγκάζουν τις Αρχές να επισπεύσουν το σχέδιο.
Οι φυλακές Μαλανδρίνου συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να μετατραπούν σε ελληνικό «Αλκατράζ», καθώς είναι από τις πλέον σύγχρονες, απλώνονται σε έκταση 14.600 τετραγωνικών μέτρων, είναι κατασκευασμένη από μπετόν και ατσάλι, ενώ διαθέτουν ήδη πολλά από τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των συναρμόδιων υπουργείων περιλαμβάνει τη μετατροπή των εγκαταστάσεων, ώστε να δημιουργηθούν ανεξάρτητα και αυτόνομα κτήρια – πτέρυγες. Με τον τρόπο αυτόν, οι κρατούμενοι της Α΄ πτέρυγας δεν θα έρχονται ποτέ σε επαφή με τους συγκρατούμενούς τους από τη Β΄, τη Γ΄ ή τις υπόλοιπες πτέρυγες, αφού η κάθε πτέρυγα θα διαθέτει ακόμη και το δικό της μίνι προαύλιο.
Την ίδια ώρα, οι διάδρομοι θα είναι μικροί σε πλάτος και ψηλοί, έτσι ώστε το μάτι του τροφίμου να μπερδεύεται και να μην μπορεί να υπολογίσει αποστάσεις, αφού ουσιαστικά θα χάνει την αίσθηση του χώρου. Η χωρητικότητα της νέας φυλακής υπολογίζεται στους 400 με 500 κρατουμένους, ενώ θα δημιουργηθούν και περίπου 20 ειδικά κελιά, το λεγόμενο «πειθαρχείο», όπου εκεί θα οδηγούνται όσοι έχουν υποπέσει σε παραπτώματα εντός των φυλακών.

Κεντρικό σύστημα
Οι σκέψεις που υπάρχουν για το «ελληνικό Αλκατράζ» είναι να μην υπάρχουν κλειδαριές και κλειδιά και όλα να ελέγχονται από το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα. Επίσης, περιμετρικά των φυλακών, σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους, θα υπάρχουν περίπου 200 ηλεκτρονικά μάτια, όμοια με αυτά που έχουν γεμίσει οι δρόμοι της Αθήνας. Ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από το control room να ελέγχουν με μοχλούς και κουμπιά τις κάμερες ασφαλείας, να ανοιγοκλείνουν πόρτες και να ζουμάρουν ακόμη και σε πρόσωπα. Παράλληλα, θα υπάρχουν υπερσύγχρονα συστήματα για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, jammer (ειδικό σύστημα φραγής κινητών), ενώ το σύνολο των εξωτερικών χώρων και προαυλίων θα είναι καλυμμένα με ειδικό πλέγμα για την αποφυγή αποδράσεων με ελικόπτερο.

Ειδική εκπαίδευση
Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της ειδικής εκπαίδευσης, που απαιτείται για το προσωπικό της φυλακής, υπάρχει η εξής σκέψη: Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που θα υπηρετήσουν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας, θα έχουν πρώτα εκπαιδευτεί από την Αστυνομία, θα φορούν πάντοτε αλεξίσφαιρα γιλέκα και θα φέρουν βαρύ οπλισμό – πολεμικά τυφέκια τύπου G3.

Keywords
Τυχαία Θέματα