Το Casus Belli της ΔΗΜΑΡ που θα… έριχνε την κυβέρνηση

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Ήταν μια πολύ καλή «δοκιμασία πολιτικής αντοχής» η χθεσινή πρώτη μετά τις εθνικές εκλογές του 2012, ανοιχτή, στον κόσμο, εκδήλωση της ΔΗΜ. ΑΡ στο σινέ Κεραμικός.

Μπήκε κι αυτή στο πάνθεον των Crash tests των κομμάτων της Αριστεράς, ενόψει, νέων- εντελώς πρωτόγνωρων – πολιτικών συνθηκών και κυρίως κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.
Ο Φώτης Κουβέλης

πήρε το ρίσκο, πριν εννέα περίπου μήνες, να παρουσιάσει μια κυβερνώσα εκδοχή της Αριστεράς, μια «Αριστερά της ευθύνης» όπως ήταν το σλόγκαν που χρησιμοποίησε από την αρχή της διαδρομής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η επιλογή του κ. Κουβέλη να βαδίσει η δική του Αριστερά έξω από το τετριμμένο μονοπάτι της απλής διαμαρτυρίας αμφισβητήθηκε – πολλές φορές σε υψηλούς τόνους.

Αλλά, ο από παλιά εκφραστής μιας πιο προσανατολισμένης Αριστεράς στην Ελλάδα επέμεινε. Και, ως τώρα τουλάχιστον οι εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν. Όχι μόνον γιατί η εικόνα της χθεσινής εκδήλωσης ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική αλλά και γιατί η Δημοκρατική Αριστερά μετέχοντας σε ένα κυβερνητικό σχήμα δεν έχει χάσει, το αριστερό – κοινωνικό της πρόσημο.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που λένε – υψώνοντας και ένα τείχος προστασίας στον Αντώνη Μανιτάκη – ότι, τυχόν μαζικό κύμα απολύσεων στο δημόσιο, θα σημάνει το «ρέκβιεμ» της στήριξης της ΔΗΜ. ΑΡ. στην κυβέρνηση… Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές και χθες ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν, ενώ απέρριψε την ιδέα για νέα προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ζητώντας να αρχίσει η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα τρία κόμματα εντός της τετραετίας: «Η προγραμματική συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης βρίσκεται σε ισχύ. Δεν θα παραιτηθούμε από τις βασικές ιδέες της. Η συμφωνία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με ορίζοντα τετραετίας. Ιδιαίτερα στα σημεία που δεν επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, θεωρούμε ότι αυτονόητα αποτελούν δεσμευτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση».

Με άλλα λόγια η ΔΗΜ. ΑΡ βάζει κόκκινες γραμμές –και όπως λένε οι επιτελείς της Αγ. Κωνσταντίνου, θα εξακολουθήσει να το κάνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα