Τι προβλέπει το σχέδιο για τα ακίνητα του Δημοσίου

Στην ενεργοποίηση του… στοιχειωμένοι για 2 χρόνια ιστότοπου www.periousia.gr πρόκειται να προχωρήσει την Πέμπτη η διοίκηση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μετά την πρώτη καταγραφή των τίτλων ακινήτων που κατέχει κάθε ταμείο.

Στόχος του υπουργού Εργασίας Ιωάννη Βρούτση είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα δραστηριοποιηθεί στο Real Estate και θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει για λογαριασμό των ταμείων τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων ακινήτων τους με την ονομασία «Εστία».

Ουσιαστικά πρόκειται

για μια ηλεκτρονική ενιαία βάση ακίνητης περιουσίας (ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο). Κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στη βάση, αλλά και σε κάθε μεταβολή που θα γίνεται στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Οικόπεδα, πολυώροφα κτίρια, αλλά και αγροτεμάχια που θα μπορούσαν να αποδίδουν στα ταμεία εκατομμύρια ευρώ μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ στον αντίποδα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να νοικιάσουν κτίρια και να τα επισκευάσουν (επ’ ωφελεία των ιδιοκτητών τους βεβαίως) για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 153 ερειπωμένα ακίνητα, χωρίς ωστόσο όλα να είναι αξιοποιήσιμα αυτή τη στιγμή, καθώς πολλά από αυτά λόγω της έλευσης του χρόνου έχουν υποστεί ζημιές.

Η τεράστια «προίκα» των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει χρόνια στα αζήτητα και κοστολογείται πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτή τη τεράστια περιουσία, τα έσοδα από μισθώσεις είναι μόλις 37 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι πολλά ακίνητα έχουν ενοικιαστεί σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι 2 στα 10 ακίνητα ούτε μισθώνονται ούτε ιδιοχρησιμοποιούνται.

Στον ιστότοπο θα βρίσκονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία των ακινήτων που διαθέτουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί με φωτογραφικό υλικό, προκειμένου ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής ή ακόμη και αγοραστής να έχει πληρέστερη εικόνα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να είναι ιδιώτες ή άλλοι ασφαλιστικοί φορείς. Τα ταμεία να νοικιάζουν ακίνητα άλλων φορέων είτε δωρεάν, είτε με το μορφή χρησιδανείου, είτε με την καταβολή μικρού ποσοστού επί της αντικειμενικής περιουσίας του ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα