Τι πραγματικά προτείνει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς

Η κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκείται στοχευμένα και όχι με αόριστες γενικές διατάξεις που προστατεύουν μόνον τους επιτήδειους ενώ προσφέρουν λίγα σ’ αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει τις κατοικίες των οικονομικά αδυνάτων μπορεί:

Να «αγοράσει» από τις τράπεζες, με λεφτά του ΤΧΣ, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 300.000 Ευρώ, στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Τα δάνεια αυτά θα μεταφερθούν σ’ έναν αξιόπιστο κρατικό οργανισμό

π.χ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η διοίκηση του οργανισμού αυτού θα εξετάσει ένα προς ένα τα δάνεια αυτά ως προς την εισπραξιμότητά τους ή τη δυνατότητα διευθέτησης με κοινωνικά κριτήρια. Ενδεχομένως ο Οργανισμός να διαγράψει ορισμένα από αυτά τα δάνεια ως μη εισπράξιμα λόγω ιδιαίτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Η διαδικασία αυτή θα στηρίζεται σε εξατομικευμένα, διάφανα, αντικειμενικά κριτήρια ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι ισχύει καθεστώς δικαιοσύνης και ισονομίας. Στο τέλος όσα «κόκκινα» δάνεια, διαγραφούν ή «κουρευτούν» για τη διευκόλυνση των οικονομικά αδυνάτων, θα επιβαρύνουν με απόφαση της Βουλής το δημόσιο χρέος της χώρας.

Έτσι κι αλλιώς τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) επιβαρύνουν ήδη το δημόσιο χρέος και θα χρησιμοποιηθούν για την ταμειακή ενίσχυση των τραπεζών, την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων του και κυρίως για την ανακούφιση των πραγματικά οικονομικά αδύναμων, χωρίς να προστατεύονται οι «επαγγελματίες κακοπληρωτές» και οι «στρατηγικοί μπαταχτσήδες».

Ανάλογο σχέδιο έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία –με τη δημιουργία του ειδικού ταμείου FROB­- αλλά και στην Ιρλανδία.

Η φιλοσοφία της πρότασης είναι ότι για να ξαναγίνει το ενυπόθηκο, στεγαστικό ή επισκευαστικό δάνειο, το φθηνότερο τραπεζικό προϊόν όπως ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο, θα πρέπει να είναι ένα δάνειο που όλοι πληρώνουν και μόνον οι πραγματικά οικονομικά αδύναμοι γλυτώνουν.

Στην Ελλάδα σήμερα ισχύει το αντίστροφο. Όποιος έχει πάρει δάνειο υποθηκεύοντας ένα ακίνητο διαθέτει πάντα κάποιον τρόπο να μην πληρώσει. Αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς οι τράπεζες θα σταματήσουν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια οριστικά αφού οι εξασφαλίσεις τους δεν θα είναι επαρκείς.

Αυτή είναι η πραγματική πρόταση της Τρόικας όσον αφορά τους πλειστηριασμούς.

Τώρα, το πως κάποιοι, αυτή την πρόταση την μετέφρασαν «βρείτε καταλύματα για τους αστέγους δανειολήπτες» είναι μέρος της ανείπωτης ελληνικής ιλαροτραγωδίας…

The post Τι πραγματικά προτείνει η τρόικα για τους πλειστηριασμούς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα