Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις της προγραμματικής συμφωνίας – Οι λέξεις κλειδιά

Του Βαγγέλη Γιακουμή

«Το κείμενο δεν είναι ούτε ΠΑΣΟΚ , ούτε ΝΔ. Είναι ένα κείμενο πάνω στο οποίο εργάστηκαν προσωπικά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος μόνο οι δυο τους και τις εξειδικεύσεις έκαναν τα επιτελεία τους» έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές λίγη ώρα μετά

τη δημοσιοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που συνυπέγραψαν πολιτικά οι δυο αρχηγοί που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση.

Διαβάζοντας με προσοχή το κείμενο, και με βάση τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά των δυο επιτελείων γίνεται σαφές ότι εκείνο που επιχειρείται και από τα δυο κόμματα είναι φυσικά η εξάντληση της τετραετίας, όχι νέα οριζόντια μέτρα, αλλά και από εκεί και πέρα: αλλαγή εκλογικού νόμου, νέα συνταγματική αναθεώρηση, μείωση φορολογικών συντελεστών, προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ενώ γίνεται και προσπάθεια να υπάρξει κατεύθυνση κι στον τομέα της ανάπτυξης με συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες καλούνται να υλοποιήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ωστόσο όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, αναγνωρίζεται από τον κ. Σαμαρά, η προσπάθεια της χώρας τα προηγούμενα χρόνια με τα μέτρα που ελήφθησαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση όταν ο πρόεδρο της ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανιζόταν ως «ποπολάρος επαναστάτης» έντονα αντιμνημονιακός κάτι που φυσικά σήμερα δεν υφίσταται.

Επομένως έλεγαν στο ΠΑΣΟΚ μερικά από τα υψηλόβαθμα στελέχη, ότι το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μπορεί να μην χαρακτηρίζεται εύκολα ως κείμενο γραμμένο με πράσινο η γαλάζιο μελάνι, είναι όμως γραμμένο με τέτοιο τρόπο, που πλέον αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έγιναν.

Το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί επίσης βάση πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς μας εταίρους τους δανειστές μας δηλαδή, και πάνω στο κείμενο αυτό, θα γίνει συνολικά η πολιτική συζήτηση στην Ευρώπη για την ελάφρυνση του χρέους.

Αναγνωρίζεται επίσης στο άρθρο 6 του κειμένου ότι χωρίς αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και επώδυνη προσπάθεια σχέδιο εναλλακτικό δεν υπάρχει: Ξέρουμε πλέον όλοι στον τόπο αυτό ότι “σχέδιο Β”, χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο, δεν υπάρχει. Αν και αυτός ο δρόμος ήταν και είναι εξαιρετικά σκληρός και δύσκολος, κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένας δραματικά ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός που θα οδηγούσε σε πλήρη εξανέμιση εισοδημάτων και περιουσιών και θα πήγαινε την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, υπό συνθήκες διεθνούς οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης και εσωτερικής διάλυσης.

Ταυτόχρονα γίνεται έκκληση και στα αλλά κόμματα να βρούνε τρόπο να συνεργαστούν με τη κυβέρνηση έτσι ώστε να ξεφύγει το γρηγορότερο η χώρα από τη κρίση.

The post Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις της προγραμματικής συμφωνίας – Οι λέξεις κλειδιά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα