Τι είπαν Στουρνάρας – τρόικα

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση, διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάτα, και των στελεχών της τρόικας, με τα «καυτά» ζητήματα ωστόσο που θα συμπληρώσουν το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ.,  να παραμένουν προς συζήτηση.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, απομένουν να συμφωνηθούν πλέον μέτρα για τα εναπομείναντα 2 δισ., από τα 4 που ήταν προηγουμένως, καθώς η τρόικα ενέκρινε τις προτάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι παραμένει η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67 χρόνια.

Η σημερινή σύσκεψη επικεντρώθηκε σε όλα τα βασικά θέματα που αφορούν το μακρο-οικονομικό σενάριο και την Εκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA).

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επιμονή της τρόικας για μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς συντάξεις και επιδόματα, συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος. Εκτός από τις απολύσεις στο Δημόσιο όλα τα υπόλοιπα επώδυνα μέτρα παραμένουν στο τραπέζι, όπως: αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ, πλήρης κατάργηση 13ης – 14ης σύνταξης, πλήρης κατάργηση 13ου -14ου μισθού στο Δημόσιο, μείωση συντάξεων ΟΓΑ, περικοπή ΕΚΑΣ, περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%), αύξηση ετών ασφάλισης για κατώτατη σύνταξη, εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, νέου τύπου εφεδρεία, μείωση αναπηρικών επιδομάτων, περικοπή σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων, περικοπή ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών, μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.), μείωση επιδομάτων νεφροπαθών, αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων, αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών (ΟΓΑ), περιορισμό των φοροαπαλλαγών (εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια)

Keywords
Τυχαία Θέματα