Τι δουλειά έκαναν οι δήμαρχοι πριν πιάσουν τα πόστα

Του Βαγγέλη Στολάκη

Οινολόγοι, δικηγόροι, γυμναστές και βελονιστές αλλά και δήμαρχοι χωρίς… βιογραφικό είναι οι «άρχοντες» των δήμων της Θεσσαλονίκης. Άλλοι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων, άλλοι με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πεκίνο και άλλοι που δεν τα… έπαιρναν τα γράμματα! Ποιοι είναι οι… κυβερνήτες της Θεσσαλονίκης; Ο 71χρονος Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει «γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός». Χημικός στο επάγγελμα και διπλωματούχος οινολόγος αποφοίτησε από το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο «Ανατόλια»

ενώ πήγε δημοτικό στο πειραματικό σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με τον αδερφό του, Κωνσταντίνο, συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση κρασιών από την οποία ωστόσο αποχώρησε και δημιούργησε την δική του ετικέτα οίνων «Κυρ Γιάννη». Μάλιστα το 1996 τιμήθηκε ως «οινοποιός της χρονιάς» στη Σουηδία και το 2003 στην Ελλάδα, από την Ένωση Δημοσιογράφων Οίνου.

Πολυκομματικός

Ο κυρ Γιάννης δηλώνει «ενεργός πολίτης, με άποψη και έντονη παρουσία, ενδιαφέρον και αγωνία για την τύχη της πόλης». Πριν καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης εκλεγμένος με την παράταξη του ΚΚΕ και του Αγάπιου Σαχίνη. Το 2004 συμμετείχε στην τελευταία-τιμητική θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, μετά από πρόταση του τότε προέδρου της Ιπποκράτους Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ένα χρόνο αργότερα δημιουργεί την «Πρωτοβουλία». Το 2009 συνυπέγραψε στην ίδρυση της «Δράσης» με πρόεδρο τότε το Στέφανο Μάνο. Είναι ο 60ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Υπήρξε παντρεμένος με την Αθηνά Μιχαήλ, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Κάποια στιγμή χώρισαν, αλλά αργότερα αποφάσισαν να συζήσουν και πάλι, χωρίς όμως να ξαναπαντρευτούν. Όταν η σύζυγός του πέθανε εκπλήρωσε την επιθυμία της να μην ταφεί θρησκευτικά αλλά να αποτεφρωθεί, κάτι που έγινε στην Βουλγαρία.

Οι… Παπαδόπουλοι

Ανατολικότερα….

Διαβάστε περισσότερα στην karfitsa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα