Τη διαδρομή της μίζας έδωσε ο Αντώνης Κάντας

Τέσσερα ανώτατα στελέχη των Ε.Δ. αλλά και τρεις πολιτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο των ανακριτών αναφορικά με τους εξοπλισμούς μετά τη συμπληρωματική κατάθεση του Αντώνη Κάντα και την προσκόμιση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Παναγιώτη Ευσταθίου.

Από τις αποκαλύψεις Κάντα στο μικροσκόπιο των ανακριτών βρίσκεται ένας απόμαχος πολιτικός με το κωδικό όνομα «πατέρας». Οι ανακριτές γνωρίζουν το όνομα του επονομαζόμενου «πατέρα , αλλά αναμένουν την ολοκλήρωση της έρευνας.

Να σημειωθεί πως ο «πατέρας» φέρεται να διατηρεί σχέσεις με τον άνθρωπο-κλειδί στις εξελίξεις, τον Ελληνοελβετό

τραπεζίτη Φάνη Λυγινό. Σε ότι αφορά τον Φάνη Λυγινό σύμφωνα με δικαστικές πηγές αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κληθεί για κατάθεση .

Σε ότι αφορά τώρα την κατάθεση του Κάντα το πρώην στέλεχος του υπουργείου Άμυνας εμπλέκει τον πρώην υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καράμπελα, καθώς την επίμαχη χρονική περίοδο είχε υπηρετήσει ως διευθυντής στο 4ο Επιτελικό Γραφείο του ΓΕΣ, που κατά νόμον όριζε τις επιτροπές, καθώς και μια σειρά από άλλους στρατηγούς.

Τι αναφέρει στην κατάθεση του για τον παλιό πολιτικό ο Α. Κάντας:

«Πάντως ο Λυγινός αναμφιβόλως γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και την αιτία της καταβολής τους και είναι πρόσωπο-κλειδί και για σειρά άλλων παρόμοιων συναλλαγών με άλλα πολύ σημαντικά πρόσωπα, δηλαδή εμπόρους όπλων, πολιτικά πρόσωπα, στελέχη του υπουργείου Άμυνας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα εν γένει και λειτουργούς της δικαστικής εξουσίας.

Αυτά μου τα είπε ο Λυγινός περί τον Μάρτιο του 2008 όταν με είχε επισκεφθεί στο ξενοδοχείο μου στη Γενεύη μετά το σκάνδαλο με τη Siemens, στο οποίο με είχε εμπλέξει εν αγνοία μου με την καταβολή των 500.000 ευρώ στον λογαριασμό μου στη Dresden Bank, με καταβάλλουσα την εταιρεία συμφερόντων Μαυρίδη.

Ήταν πολύ τρομαγμένος ο Λυγινός και μου είπε ότι αν ανοίξουν οι λογαριασμοί του Ευσταθίου στην Dresden Bank θα γίνει χαμός. Τότε μου είπε ότι του Ευσταθίου του έφαγαν πάρα πολλά χρήματα σε κάποια δικαστική διαμάχη, χωρίς να μου πει λεπτομέρειες. Περί το 2006-2007 όταν βρισκόμουνα στο γραφείο του Ευσταθίου, στην Πλουτάρχου, ήρθε ο Λυγινός προφανώς για να τον ενημερώσει για την κίνηση των λογαριασμών του και επειδή ήμουνα εκεί είπε στον Ευσταθίου: «Πετάγομαι μέχρι τον πατέρα εδώ δίπλα και θα ξαναρθώ σε λίγο».

Όταν έφυγε ο Λυγινός, ρώτησα τον Ευσταθίου ποιος είναι ο «πατέρας»και μου είπε ότι είναι ένας παλιός πολιτικός, καλός φίλος αλλά άπληστος. Όταν είδα τον Λυγινό στη Γενεύη τον Μάρτιο του 2008 τον ρώτησα ποιος πολιτικός ήταν ο «πατέρας», αλλά δεν μου τον κατονόμασε. Θεωρώ ότι ο Λυγινός είναι το κλειδί στην υπόθεση και γνωρίζει για το μαύρο χρήμα που κινείται όχι μόνο στα εξοπλιστικά, αλλά και σε άλλους τομείς».

Η κατάθεση του Αντώνη Κάντα για τον πρώην υφυπουργού Άμυνας Π. Καράμπελα και των αξιωματικούς

«Εκτιμώ ότι είναι λογικώς αναπόφευκτο να έχουν δοθεί χρήματα τόσο σε πρόσωπα στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, και συγκεκριμένα στο 4ο Επιτελικό Γραφείο και στον Γ’ Κλάδο, γιατί αυτοί εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη επιλογή.

Επιπλέον, είναι βέβαιο ότι τα μέλη των επιτροπών είχαν βαρύνοντα ρόλο στην όλη διαδικασία γιατί οποιαδήποτε αντίρρηση ή επιφύλαξη θα ματαίωνε κατ’ ουσίαν την προμήθεια, γιατί ουδείς υπουργός ή γενικός δ/ντής ΓΔΕ θα διακινδύνευε να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση σε έναν χώρο όπου συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, ελληνικά και ξένα. Γι’ αυτό όλες οι αποφάσεις των επιτροπών είναι ομόφωνες. Και αυτό εξασφαλίζεται με τους κατάλληλους χειρισμούς από αυτόν που επιλέγει τα μέλη των επιτροπών. Κατά νόμο αρμόδιος για τις επιτροπές του ΓΕΣ είναι το 4ο Επιτελικό Γραφείο και ο εκάστοτε δ/ντής του και στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ο Π. Καράμπελας, ενώ για τις επιτροπές της ΓΔΕ αρμόδιος είναι ο εκάστοτε γενικός δ/ντής, δηλαδή στη συγκεκριμένη υπόθεση ο Κολύρης, μετά από εισήγηση της ΔΠΕ που τότε είχε δ/ντή τον Ανδρουλάκη, αλλά εν τοις πράγμασι αποφάσιζε ο Λεονταρίτης.

Επίσης, ιδιαίτερο ρόλο έχει πάντα ο εισηγητής της ΔΠΕ, εν προκειμένω ο Κωνσταντόπουλος. Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτά τα πρόσωπα δωροδοκήθηκαν, αλλά ήταν πρόσωπα-κλειδιά για την υλοποίηση αυτής της προμήθειας, τα οποία ουδείς μπορούσε να αγνοήσει χωρίς συνέπειες. Θεωρώ, τέλος, απίθανο η επιλογή της Wegmann να έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του 4ου Επιτελικού Γραφείου και του Γ’ Κλάδου του ΓΕΣ χωρίς προηγουμένως να είχε εκφράσει την προτίμηση ο αρμόδιος υπουργός ή τουλάχιστον να είχε ενημερωθεί από πριν ο υπουργός για τη συγκεκριμένη επιλογή του ΓΕΣ».

The post Τη διαδρομή της μίζας έδωσε ο Αντώνης Κάντας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα