«Θερίζει» ο καρκίνος του προστάτη

Η δεύτερη αιτία θανάτου θεωρείται ο καρκίνος του προστάτη για τους άντρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ένας στους έξι άνδρες διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη ενώ τα 2/3 των ασθενών είναι ηλικίας από 45 έως 75 ετών. Ωστόσο, κατά τους ειδικούς πρόκειται για έναν καρκίνο αντιμετωπίσιμο και με καλή πρόγνωση εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Το κλειδί για την έγκαιρη διάγνωση όπως συμβαίνει σε όλες τις νόσους είναι ο προληπτικός έλεγχος.

«Ο καρκίνος του προστάτη στα αρχικά στάδια δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερα συμπτώματα. Μόνο σε προχωρημένα στάδια εμφανίζονται διαταραχές της ούρησης η

συμπτώματα που οφείλονται σε μεταστάσεις (π.χ οστικός πόνος). Γι’ αυτόν το λόγο ο προληπτικός έλεγχος είναι καθοριστικός στην αντιμετώπιση του» επισημαίνει με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Προστάτη (15 Σεπτεμβρίου) η κυρία Δέσποινα Κατσώχη, ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» με τον διακριτικό τίτλο «ΑΚΟΣ».

«Το PSA είναι πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στη λήψη σωστών θεραπευτικών αποφάσεων» λέει η ειδικός, εστιάζοντας εκτός από τη σημασία της πρόληψης και στα οφέλη των νέων διαθέσιμων θεραπειών.

«Η επιστήμη ενισχύει διαρκώς το οπλοστάσιο μας στη μάχη κατά του καρκίνου, με νέες και ασφαλείς μεθόδους όπως η βραχυθεραπεία, η οποία στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη υπόσχεται πλήρη θεραπεία χωρίς ο ασθενής να υποστεί την ταλαιπωρία του χειρουργείου» λέει η κυρία Κατσώχη, κι εξηγεί ότι η βραχυθεραπεία είναι η εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων δια μέσω του περίνεου στον προστάτη αδένα.

Η μέθοδος εφαρμόζεται από εξειδικευμένη ομάδα ουρολόγου και ακτινοθεραπευτή ογκολόγου κυρίως στα πρώιμα στάδια και δίνει αποτελέσματα εφάμιλλα του χειρουργείου. Μάλιστα, με το συνδυασμό ακτινοθεραπείας και βραχυθεραπείας, επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά πλήρους ίασης στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, εφάμιλλα των πρώιμων σταδίων, αναίμακτα και χωρίς παρενέργειες.

Η πρόληψη σώζει

Οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου αφορούν στην ηλικία -ο κίνδυνος αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου-, τη φυλή με τους έγχρωμους να κινδυνεύουν περισσότερο από τους λευκούς και την κληρονομικότητα, αν δηλαδή κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού έχει εκδηλώσει τη νόσο.

Χάρη στο συστηματικό προσδιορισμό του προστατικού αντιγόνου (PSA) στο 70% των ασθενών η νόσος εντοπίζεται πλέον σε πρώιμο στάδιο στο οποίο το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό.

Εκτός από τον προληπτικό έλεγχο σημαντική είναι και η πρωτογενής πρόληψη με διατροφή που περιλαμβάνει ελαττωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και αυξημένη κατανάλωση λαχανικών.

Οι ειδικοί συμφωνούν πάντως ότι (δυστυχώς) οι άνδρες είναι συνήθως απρόθυμοι να επισκεφτούν τον ουρολόγο επειδή εκτιμούν ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν σχετίζονται με την ηλικία ενώ έχουν αποστροφή για την δακτυλική εξέταση. Άλλοι λόγοι που τους αποτρέπουν είναι ο φόβος ότι θα τους διαγνωστεί καρκίνος ή ότι θα παρουσιάσουν επιπλοκές από πιθανή εγχείρηση στην οποία θα αναγκαστούν να υποβληθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα