Τελεσίγραφο Eurogroup: Μέχρι την Κυριακή να τα έχετε βρει με την τρόικα!

Για δικαίωση της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθεί κάνει λόγο η κυβέρνηση, αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας επιστρέφει σήμερα Τρίτη από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα με ένα τελεσίγραφο στη βαλίτσα του

Οι ομόλογοί του υπουργοί

Οικονομικών τον αντιμετώπισαν με θυμηδία και δεν του άφησαν περιθώρια για υπαναχωρήσεις.

Επέμειναν στην εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων και απαίτησαν συμφωνία και πλήρη προσαρμογή της Αθήνας μέχρι την Κυριακή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει στην εκτίμησή της ότι η εκταμίευση της δόσης των 8,9 δισ. ευρώ θα γίνει το αργότερο στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα ενώ δεν αποκλείει η απόφαση να ληφθεί και νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στις πιέσεις της Τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ που ήλθε σε σύγκρουση με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που ήταν το προκάλυμμα του κ. Τόμσεν που πλαγίως έβαζε ως όφειλε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, η θέση της κυβέρνησης παρέμεινε σταθερή. Συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγεί: “Ξεκινήσαμε από το 60% των συστάσεων του ΟΟΣΑ φθάσαμε στο 80% και τώρα θα κλείσουμε στο 85%. Είναι πάρα πολλά, οι προτάσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις ιδιομορφίες της χώρας στην οποία απευθύνονται. Το οικονομικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν δημιουργήθηκε από το γάλα και το ψωμί”. Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει σε δύο ακόμη θέματα: πρώτον ότι το ύψος του πλεονάσματος θα πλησιάσει τις δικές της προβλέψεις και ακολούθως διαμηνύει προς την πλευρά των δανειστών ότι θα το διανήμει στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις όπως έχει υποσχεθεί και δεν θα το δεσμεύσει για την κάλυψη ελλειμμάτων το 2015 ή 2016 όπως ζητά η τρόικα.

Είναι σαφές ότι στον σχεδιασμό της έχει την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Ο κ. Μπαρόζο από το βήμα του Συνεδρίου του ΕΛΚ στο Δουβλίνο είπε ότι “όσοι προέβλεπαν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο τέλος του 2012 διαψεύστηκαν και ότι η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά”. Η στήριξη όμως είναι εμφανής και στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η κυβέρνηση θα ήταν δύσκολο να επιμείνει αν δεν είχε μαζί της τους ευρωπαίους εταίρους. Από την άλλη κράτησε σθεναρή στάση σε όλο το διάστημα της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης, έπαιξε τις καθυστερήσεις μέχρι που το σκηνικό άλλαξε. Τώρα δύσκολα ΕΕ και ΔΝΤ θα διακινδυνεύσουν μία ρήξη και μία στάση πληρωμών της χώρας που θα τινάξει στον αέρα την ευρωπαική οικονομία δύο μήνες πριν της ευρωεκλογές. Από τη άλλη η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι του Βορρά έχουν τους δικούς τους λόγους να στηρίζουν την Ελλάδα προκειμένου να προβάλλουν ότι η πολιτική τους για την Ευρώπη αποδίδει. Ακόμη και στην περίπτωση που το ΔΝΤ επιμείνει στις αιτιάσεις του για την ανακεφαλαιοποίηση λένε τα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου το πρόβλημα το έχει η ΕΕ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις όπου η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά κλείνει. Το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζει βεβαιότητα ότι η διαφορά θα μειωθεί κι άλλο και ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

The post Τελεσίγραφο Eurogroup: Μέχρι την Κυριακή να τα έχετε βρει με την τρόικα! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα