Τα τρία θέματα που απασχόλησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αναστασιάδη

Σε τρεις άξονες που συνδέονται μεταξύ τους κινήθηκαν οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και με τον ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη στη Λευκωσία. Όπως αναφέρει η Real.gr, η οικονομία, η ενεργειακή διπλωματία και το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών καθώς όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των δύο υπουργών

εξωτερικών, το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει αιτία επίσπευσης της λύσης του Κυπριακού που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας. Ο υπουργός εξωτερικών μίλησε για momentum το οποίο θα δώσει ώθηση προκειμένου να επιτευχθεί η λύση στο εθνικό θέμα.

«Υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις πάρα πολύ σημαντικές στην ευρύτερη περιοχή μας» τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, «Έχουμε το ανοιχτό ζήτημα της Συρίας, τις νέες εξελίξεις στην Αίγυπτο, έχουμε συνεχώς μια μεταβολή του περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων. Όλα αυτά έπρεπε να τα συζητήσουμε σε συνδυασμό και με το μεγάλο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής που λέγεται ενεργειακή διπλωματία, μετά και από την απόφαση που ελήφθη σε σχέση με τον αγωγό ΤΑΡ και, ως εκ τούτου, την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη».

Ο κύριος Βενιζέλος ζήτησε να ενημερωθεί για τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν στην ΑΟΖ, καθώς η Κύπρος έχει οριοθετήσει με το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Αίγυπτο την αποκλειστική οικονομική της ζώνη, άρα έχει την τεχνογνωσία. Κλιμάκιο μάλιστα του υπουργείου εξωτερικών της Κύπρου θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ενημερώσει με λεπτομέρειες το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών. Έγινε ακόμη συζήτηση και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και στις επιπτώσεις που θα έχουν και στον γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής τα θετικά αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες. Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου θα ανταποδώσει σε λιγότερο από 15 ημέρες την επίσκεψη και θα έρθει στην Αθήνα, ενδεικτικό τόσο του καλού κλίματος όσο και της ανάγκης επίσπευσης διπλωματικών κινήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα