Τα τρία σενάρια για το Eurogroup

Μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζονται οι διεργασίες εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, την προετοιμασία του οποίου θα κάνει το απόγευμα η Ομάδα Εργασίας σε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών. Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την

υπόθεση της δόσης, χωρίς πάντως να γίνονται πολλές δηλώσεις. Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

«Δεν μπορώ να σας πω περισσότερα για τις συνομιλίες που είχα. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι τη Δευτέρα. Οι συνομιλίες προετοιμάζονται, ήδη, με άλλες χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα για το θέμα των Κοινοτικών Κονδυλίων, που θα συζητηθούν, σας επαναλαμβάνω, στην τελική φάση, στις αρχές του επομένου έτους. Πιστεύω ότι υπάρχει πραγματική πρόοδος σε όλα τα μέτωπα. Για την ώρα δεν θα ήθελα να πω τίποτα παραπάνω.»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ. Ζωντανή την ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει στο Eurogroup συμφωνία για το χρέος και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δύο θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα, κρατά και η Γερμανία. Είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, είπε η Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας, ωστόσο, με νόημα «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί» δείχνοντας ότι οι σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ συνεχίζονται. Δεν παράλειψε δε να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά ότι η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια γραμμή, αισιόδοξος «ότι θα βρούμε λύση» δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, τονίζοντας όμως πως «δεν είναι εύκολο να κλείσει αυτό το (χρηματοδοτικό) κενό».

Τα τρία σενάρια
Εν αναμονή του Eurogroup, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με τρία σενάρια, όπως αναφέρουν Τα Νέα του Σαββάτου:
- Εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και καταβολή των υπόλοιπων 13 δισ. εντός του Ιανουαρίου. Είναι το θετικό σενάριο που κρατά εντός χρονοδιαγράμματος τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
- Καταβολή των 31,5 δισ. σε δόσεις και αόριστο χρονοδιάγραμμα για το υπόλοιπο ποσό. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά τονίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο βρίσκεται στα υπό εξέταση σενάρια, κυρίως λόγω της γερμανικής εμμονής σε μια αυστηρή επιτήρηση.
- Νέα αναβολή στις αποφάσεις. Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, ακινητοποιεί και αποσυντονίζει την κυβέρνηση, ενώ δημιουργεί κινδύνους για κοινωνικές εκρήξεις.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα