Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο

Του Στέφανου Τσουλάκη

Το 2013 υπήρξε μια χρονιά που σηματοδότησε σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Λίγο πριν από την έναρξη της νέας χρόνιας, μας έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Βιργιλίου, θέλοντας να μας υπενθυμίσει πως ο χρόνος φεύγει ανεπιστρεπτί: Fugit inreparabile tempus… Η χρονιά που πρόκειται να μας αποχαιρετήσει σε λίγο καιρό ήταν μια χρονιά γνώσης, θλίψης και συνειδητοποίησης. Εμείς κάνουμε μια ανασκόπηση και σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2013.

Η πτώση και η επάνοδος του Γιούνκερ

Ο φιλέλληνας πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου βίωσε από

τις δυσκολότερες πολιτικές περιόδους της ζωής του. Η χιονοστιβάδα που έφεραν οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών προκάλεσε τεράστιο πλήγμα και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ντόμινο που προκλήθηκε έφερε την καταβαράθρωση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, καθώς εξωθήθηκε σε παραίτηση. Μόνο για μερικούς μήνες, όμως, καθώς η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου έφερε τον Γιούνκερ στην πρώτη θέση με μικρές απώλειες. Πολύ σκληρός για να πεθάνει πράγματι…

Ιράν-ΗΠΑ: Το τηλεφώνημα που άργησε 34 χρόνια

Ο «άξονας του κακού» δείχνει ότι αλλάζει κατεύθυνση για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η πρόσφατη κρίση στη Συρία έφερε τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή του Ιράν και ως αποτέλεσμα ήρθε το ταγκό μεταξύ των δύο άσπονδων εχθρών.
Ο χορός αυτός, όμως, έφερε και μια σημαντική στιγμή: το ιστορικό τηλεφώνημα μεταξύ Ομπάμα και Ροχανί για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Αυτή ήταν και η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών μετά την Επανάσταση του 1979 και ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν κέρδισε τις διεθνείς εντυπώσεις.

Ο τυφώνας στην καταραμένη γειτονιά του πλανήτη

Ο τυφώνας Χαγιάν ήρθε για να πλήξει την πλέον πολύπαθη περιοχή του πλανήτη από φυσικές καταστροφές. Οι Φιλιππίνες βίωσαν τη μανία της φύσης που «βιάζεται» καθημερινά από την περιβαλλοντική αλλαγή και το πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος. Περισσότεροι από 4.000 ήταν οι νεκροί, ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν οι τραυματίες, την ίδια στιγμή που ολόκληρες περιοχές εξαφανίστηκαν από τον χάρτη. Η χώρα κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ μέχρι και ο πρωθυπουργός της χώρας λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα ενώπιον των ομολόγων του σε διεθνή συνδιάσκεψη. Ο πλανήτης εκφράζει συνεχώς τις ανησυχίες του για την κλιματική αλλαγή που βιώνει και οι αντιδράσεις του είναι πλέον όλο και πιο βίαιες.

Πώς η υγεία έφερε το κράτος κλειστόν

Το πρώτο shutdown στη μετά Lehman Brothers εποχή στις ΗΠΑ ήρθε λόγω της υγείας. Η εμμονή των συντηρητικών ρεπουμπλικάνων και των ακροδεξιών του Tea Party έφερε 876.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε αργία. Τα πάρκα, τα αξιοθέατα και τα μνημεία έπαψαν να δέχονται επισκέπτες, ενώ η Εφορία σταμάτησε να κυνηγάει τους φοροφυγάδες.
Το σχέδιο Ομπάμα για την υγεία αντιμετώπιζε την πρόκληση της αύξησης του ορίου δανειοδότησης της χώρας. Αποτέλεσμα; Να υποχωρήσουν τελικά και οι δυο πλευρές, με τους ρεπουμπλικάνους να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα στην εικόνα τους, το ΑΕΠ της χώρας να τραυματίζεται κατά 1,4% και τη ζημιά στα ταμεία να ξεπερνάει τα 25 δισ. δολάρια.

Η ίδια καγκελάριος-Αλλαγή εποχής για την Ευρώπη;

Οι πολυαναμενόμενες εκλογές στη Γερμανία έλαβαν τελικά χώρα με τον νικητή να έχει προδιαγραφεί πολύ πριν από το κλείσιμο της κάλπης. Η «Σιδηρά Κυρία» της Γερμανίας κέρδισε και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έτρεξαν πρόθυμα για τη θέση του επόμενου αγαπημένου της καγκελαρίου.
Κύπρος και Ισπανία, αίφνης, φανήκαν πρόθυμες να αφήσουν πίσω τις κακές εμπειρίες τους από την πολιτική της λιτότητας και να θέσουν εαυτόν στην υπηρεσία της… Ανγκελα Μέρκελ. Μπορεί το CDU να παρουσιάστηκε σημαντικά ανεβασμένο, αλλά και πάλι χρειάστηκε η ανάγκη συνασπισμού. Η πρωτοφανής συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες θα μείνει στην Ιστορία…

Σσσς… μας ακούνε-Ο Σνόουντεν αποκαλύπτει

Το καλοκαίρι συνταράχθηκε από ένα νέο που ήταν από πάντα γνωστό, αλλά πλέον έλαβε και επίσημες διαστάσεις. Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορας της NSA, προχώρησε στην αποκάλυψη πως οι ΗΠΑ έχουν μαγνητοφωνήσει ολόκληρο τον κόσμο.
Φυσικά και δεν ήταν μόνο οι απλοί πολίτες που ήταν στο στόχαστρο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί σύμμαχοι βρίσκονταν στο καθημερινό ακουστικό των κοριών της NSA. Η χιονοστιβάδα που προκλήθηκε συμπαρέσυρε τα πάντα και προκλήθηκε μια σχετική παγωμάρα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και κυρίως με τη Γερμανία. Ομως, ο καιρός ήταν ζεστός, τελικά έλιωσαν οι πάγοι και η ζωή κυλά όπως πρώτα..

Εγκλημα χωρίς τιμωρία στη Συρία με άγνωστους θύτες

Η Συρία σπαράζεται από τον εμφύλιο πόλεμο για περισσότερο από δύο χρόνια. Τον Αύγουστο, όμως, έμελλε να γραφτεί μια από τις αιματηρότερες και πιο σκιώδεις μέρες αυτού του δράματος. Επειτα από επίθεση στα προάστια της Δαμασκού πέθαναν 1.400 άνθρωποι, με τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιείται αμέσως και να βρίσκεται επί ποδός πολέμου.
Ο ένοχος είχε ήδη βρεθεί. Ο Μπασάρ αλ Ασαντ και η κυβέρνηση της Συρίας βρέθηκε αμέσως στο στόχαστρο των ΗΠΑ και των υπόλοιπων δυτικών δυνάμεων που πλέον μετά από δύο χρόνια σιγής επιθυμούσαν να λάβουν μέρος σε ακόμα μια εμφύλια σύγκρουση. Μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδειχτεί ποιος ήταν ο πραγματικός ένοχος για αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φύγει από τη Συρία τα τελευταία χρόνια, στον πρώτο πόλεμο της νέας χιλιετίας για το νερό…

Η φωτιά στην αυλή του Ερντογάν

Ο Ερντογάν ονειρεύεται να αγγίξει το μεγαλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο εορτασμός των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023 φαίνεται να αποτελεί το πιο ισχυρό βαρίδι ανάμεσα στις δυο βάρκες που προσπαθεί να ισορροπήσει η γειτονική χώρα. Προδιαγεγραμμένες δίκες και τα βίαια επεισόδια της πλατείας Ταξίμ χαρακτήρισαν τη χρονιά που πέρασε.
Τα επεισόδια της πλατείας Ταξίμ από αγανακτισμένους(;) πολίτες κατέδειξαν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο πως η Τουρκία αντιστέκεται σθεναρά να μετατραπεί σε κοσμικό κράτος. Νεκροί, χιλιάδες συλλήψεις και κινήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές ήρθαν να αντιπαρατεθούν απέναντι στον αμίλητο άντρα…

Το αποτυχημένο πείραμα της Λατινικής Αμερικής

Οι εκρήξεις βίας σε Αργεντινή και Βραζιλία ήρθαν να καταδείξουν πως η οικονομική κρίση της αρχής της χιλιετίας δεν έφυγε ποτέ πραγματικά από τους πολίτες των χωρών αυτών. Παρά την παρέμβαση του ΔΝΤ και των φιλελεύθερων πολιτικών, η αναδιάρθρωση του κράτους έφερε μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα και έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.
Οι κάτοικοι της Βραζιλίας, αντί να πανηγυρίζουν όπως οι Ελληνες για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και των Ολυμπιακών Αγώνων, βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι και συγκρούστηκαν βιαίως με την Αστυνομία. Στην Αργεντινή, οι βίαιες λεηλασίες των καταστημάτων ήρθαν για να υπενθυμίσουν στον κόσμο πως η οικονομική κρίση δεν έφυγε ποτέ πραγματικά, ακόμα και μετά τις «απογειώσεις».

Ανατροπή στην ανατροπή και συνέχεια της βίας

Η κυβέρνηση Μόρσι στην πολύπαθη Αίγυπτο δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει και να μακροημερεύσει, καθώς έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο ισλαμιστής πρόεδρος ανετράπη από τους στρατιωτικούς.
Ο στρατός αποφάσισε πως η κυβέρνηση Μόρσι δεν είναι η κινητήριος δύναμη που θα έβγαζε την Αίγυπτο από την εσωστρέφειά της και το αυξανόμενο χρέος δεν άφηνε περιθώρια ελιγμών. Η άκρατη ισλαμοποίηση του κράτους που επιθυμούσε ο Μόρσι βρήκε τη σθεναρή αντίσταση του στρατού που είχε ήδη επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό. Ενάμιση χρόνο μετά τα γεγονότα στην πλατεία Ταχρίρ, η Αίγυπτος βρίσκεται ξανά στις φλόγες…

Ο πνιγμός του δυτικού πολιτισμού

Η ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ήρθε να επιβεβαιωθεί με τον πλέον μακάβριο τρόπο στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Το πλοίο που μετέφερε περίπου 500 μετανάστες βυθίστηκε και 270 άτομα βρήκαν φριχτό τέλος στα παγωμένα νερά.
Η Ευρώπη φτάνει στην οικονομική ενοποίηση, οι τράπεζες μπαίνουν υπό το καθεστώς της κοινής επιτήρησης, οι διαδικασίες γίνονται πλέον πιο τεχνοκρατικές, αλλά ο παράγοντας άνθρωπος περνάει σε δεύτερη μοίρα. Η ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική μετατίθεται και πάλι στις καλένδες…

Το φάντασμα του φασισμού πλανάται πάνω από την Ευρώπη

Στις 30 Απριλίου του 1945, η ναζιστική Γερμανία βίωνε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της στους συμμάχους. Οι σοβιετικοί, που πρώτοι μπήκαν στο Βερολίνο, έδιναν το τελειωτικό χτύπημα στον σκοταδισμό του φασισμού.
Δεν πέρασαν, όμως, ούτε 70 χρόνια πριν το φάντασμα του Χίτλερ έρθει να στοιχειώσει την Ευρώπη για ακόμη μια φορά. Οι βιαιότητες και οι δολοφονίες από τη Χρυσή Αυγή εναντίον Ελλήνων, καθώς και η άνοδος ακραίων εθνικιστικών μορφωμάτων στην Ευρώπη ήρθαν σαν θλιβερή υπενθύμιση πως ο αγώνας κατά του φασισμού δεν έχει τελειώσει ακόμα…

«Υπάρχει πάντα κάτι που φαντάζει απίθανο, μέχρι τη στιγμή που θα συμβεί»

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2013 ήρθε το τέλος ενός εκ των σπουδαιότερων ανθρώπων που έβγαλε αυτός ο πλανήτης. Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε πλέον από την ανθρωπότητα στην Ιστορία. Ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, που κατάφερε να εμπνεύσει όχι μόνο τον δικό του λαό, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, πάντα με σηκωμένη τη γροθιά, δίδαξε κατανόηση, συγχώρεση, αλλά και πίστη στο όνειρο.
Ποτέ του δεν δείλιασε και δεν έκανε εκπτώσεις στον αγώνα του. Εκείνοι που κάποτε τον αποκαλούσαν τρομοκράτη και επικίνδυνο αναγκάστηκαν μετά να αναγνωρίσουν το μεγαλείο του. Πολυσχιδής και ενεργός μέχρι το τέλος, άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον ανθρώπινο πολιτισμό.
«Κανείς δεν γεννήθηκε με έμφυτο το χαρακτηριστικό του μίσους για κάποιον άλλο εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, της θρησκείας του ή του υπόβαθρού του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν και αν μάθουν, τότε θα μπορούν να διδαχθούν το πώς να αγαπούν». Νέλσον Μαντέλα

The post Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
γεγονοτα, lehman brothers, αγανακτισμενοι πολιτες, ολυμπιακοί αγώνες, χρυση αυγη, ηπα, party, αεπ, εκλογες, κυπρος, μερκελ, cdu, καλοκαιρι, nsa, καιρος, ασαντ, σθεναρά, συλληψεις, ΔΝΤ, αναδιαρθρωση, αιγυπτος, στρατος, χρεος, σθεναρή, τραπεζες, μαντελα, εκπτωσεις, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τυφωνας σαντυ, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, η ζωη, ξανα, οικονομικη κριση, νικητη, αεπ, αργεντινη, αστυνομια, αυγη, βερολινο, βραζιλια, γερμανια, εφορια, ηγετης, ηπα, θεμα, ιραν, ισπανια, νησι, ονειρο, υγεια, χιτλερ, χορος, nsa, ανγκελα μερκελ, ανθρωπος, ανοδος, αποκαλυψη, ασαντ, βαρκες, βρισκεται, γειτονια, γινονται, γροθια, δυναμη, δειχνει, δολοφονιες, ελλειψη, εμμονη, επικοινωνια, εποχη, εποχες, ερντογαν, ερχονται, ευρωπη, εφυγε, ζημια, ζωη, ζωης, ειδεχθες, ιδια, υπηρεσια, εικονα, ιστορικο, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κυβερνηση, λογια, μηνες, μοιρα, μνημεια, μυαλο, ναζιστικη γερμανια, νελσον μαντελα, παντα, πιστη, πλοιο, πνιγμος, συνεχεια, σθεναρά, σθεναρή, συρια, σχεδιο, τιμωρια, τυφωνας, τουρκια, φτανει, φορα, χρυση, χρονος, αγωνας, αυλη, cdu, επεισοδια, ηγετες, χωρα, lehman brothers, μεινει, μια φορα, νεκροι, party, υγειας
Τυχαία Θέματα