Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

Η πρωτομαγιά εκτός από μέρα γενικής απεργίας, είναι και η μέρα της άνοιξης και των λουλουδιών. Στο μυαλό όλων μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξόρμηση στην φύση.

Όλοι τρέχουν στη εξοχή και απολαμβάνουν τις ομορφιές της φύσης και τα ολάνθιστα λουλούδια.

Αυτή η μέρα εκτός από μεγάλη ιστορία έχει και πολλά έθιμα :

Λουλουδένιο στεφάνι: Πρόκειται για ένα έθιμο που καθιερώθηκε από πολύ παλιά και συμβολίζει την υποδοχή

της δύναμης της φύσης στο σπιτικό μας. Κόβουμε λουλούδια όλων των ειδών τα πλέκουμε σε σχήμα στεφανιού και τα κρεμάμε στην πόρτα μας.

Το πήδημα της φωτιάς: Γίνεται συνήθως σε χωριά την παραμονή της Πρωτομαγιάς. Οι πιο ηλικιωμένοι ανάβουν φωτιές και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά, ενώ νέα παιδιά αφού βρέξουν μαλλιά και ρούχα πηδούν από πάνω. Έτσι διώχνουν το χειμώνα και την αρρώστια.

Το Μαγιόξυλο: Στην Κέρκυρα και στα γύρω χωριά οι κάτοικοι περιφέρουν ένα κομμάτι κυπαρισσιού το οποίο είναι σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με αυτό το μαγιόξυλο οι νέοι άντρες ντυμένοι με κάτασπρα πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στο δρόμο τραγουδώντας και εξυμνώντας το Μάη.

Το αμίλητο νερό: Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο που διατηρείται μέχρι και σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Τα νεαρά κορίτσια σηκώνονταν πολύ πρωί και πήγαιναν να φέρουν νερό από τα πηγάδια. Το ονόμαζαν δε, «αμίλητο» γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν καθόλου, το έφερναν σπίτι και πλενόντουσαν με αυτό για να έχουν καλή τύχη.

The post Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα