Τα δισεματομμύρια που πέφτουν στα δημόσια έργα

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων πρόκειται να δημοπρατήσει ή συμβασιοποιήσει μέσα στο επόμενο τετράμηνο δημόσια έργα συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ.

Πρόκειται για σημαντικά έργα μεταφορών, όπως τα δύο μεγάλα σιδηροδρομικά έργα Ροδοδάφνη-Ρίο και Τιθορέα-Δομοκός, με προϋπολογισμούς άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ, για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης

προς Καλαμαριά (518 εκατομμύρια ευρώ), για 47 έργα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προϋπολογισμού 166 εκατομμυρίων ευρώ, για πολλά νοσοκομειακά έργα σε Βέροια, Πάτρα, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Πτολεμαΐδα, Κάρπαθο, Κομοτηνή, για έργα ύδρευσης, αεροδρομίων και οδικά. Μεταξύ αυτών η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας-Θήβας και η ολοκλήρωση της παράκαμψης Άρτας-Φιλιππιάδας.

Στο υπουργείο επικρατεί μία σχετική αισιοδοξία για την εξέλιξη του τομέα των υποδομών, ύστερα και από την εξασφάλιση αρκετά υψηλών χρηματοδοτήσεων, που ξεπερνάνε τα 18 δις ευρώ, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020. Την αισιοδοξία αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι το προηγούμενο επτάμηνο δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν δημόσια έργα αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Εξάλλου, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους αυτοκινητοδρόμους με σκοπό την επανέναρξη των έργων. Ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης έκανε χθες σαφές ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί να προχωρήσουν και οι τέσσερεις οδικοί άξονες ταυτόχρονα και ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν το σύνολο των συμβάσεων παραχώρησης.

Ο κ.Καλογιάννης τόνισε επίσης ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα ισχύουν κανονικά και οι εργασίες θα μπορέσουν να αρχίσουν τον Απρίλιο του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα