Συρία: Καθαιρέθηκε ο ηγέτης των ανταρτών – Ανακοινώθηκε ο νέος επικεφαλής

Τον στρατιωτικό επικεφαλής της καθαίρεσε η ηγεσία των χαρακτηριζόμενων ως «μετριοπαθών» ανταρτών στη Συρία, λόγω της αυξανόμενης ισχύος των ισλαμιστών αντιπάλων τους και της μη αποτελεσματικής του διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση (ΑΣΔ) των ανταρτών γνωστοποίησε ότι καθαίρεσε τον Σελίμ Ιντρίς και διόρισε στη θέση του τον υποστράτηγο Άμπντουλ Ιλάχ Μπασίρ.

Ο διοικητής των ανταρτών στη Χάμα, συνταγματάρχης Κάσιμ Σααντεντίν, ο οποίος ανέγνωσε την ανακοίνωση, ανέφερε ότι η απόφαση

αυτή ελήφθη λόγω «της απραξίας της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης τους τελευταίους μήνες και των δύσκολων συνθηκών με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η συριακή επανάσταση».

Πηγές που παρακολούθησαν τις διαδικασίες είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ΑΣΔ έλαβε αυτή την απόφαση εξαιτίας της αποτυχίας του Ιντρίς να εξασφαλίσει βαρέα όπλα από τις δυτικές χώρες και τις μοναρχίες του Κόλπου και λόγω της υπερβολικής προθυμίας του να συμφωνήσει στην εκεχειρία που συνήφθη παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στην συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ελβετία.

«Επί ένα μήνα, ο στρατηγός Ιντρίς μας έσυρε να μειώσουμε τις επιχειρήσεις με την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με αυτό το εγκληματικό καθεστώς θα το οδηγούσαν σε παραχωρήσεις με καλή πίστη», είπε στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί ότι ο Ιντρίς, σύμμαχος-κλειδί της Δύσης, ηγείτο της ΑΣΔ από την ίδρυσή της, τον Δεκέμβριο του 2012. Αλλά ο ίδιος και η ΑΣΔ ασκούσαν ελάχιστο πραγματικό έλεγχο στους αντάρτες επί του πεδίου, αποτελώντας απλώς έναν ιμάντα για την τροφοδοσία των ανταρτών με όπλα που τους διοχετεύουν δυτικές κυβερνήσεις και χώρες του Κόλπου. Οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές, όπως το Ισλαμικό Μέτωπο, αλλά και οργανώσεις οπαδών του ιερού πολέμου όπως το ΙΚΙΛ και το Μέτωπο αλ Νόσρα, αυξάνουν την ισχύ τους και επισκιάζουν τις οργανώσεις που θεωρητικά παραμένουν πιστές στην ΑΣΔ.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του καθεστώτος κατακτούν περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι και προελαύνουν προς το τελευταίο οχυρό που κρατούν, στη στρατηγική περιοχή Καλαμούν, βόρεια της Δαμασκού.

The post Συρία: Καθαιρέθηκε ο ηγέτης των ανταρτών – Ανακοινώθηκε ο νέος επικεφαλής appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα